nuffnang

Sabtu, 7 Mei 2016

Kisah Bersalin Saya..


Lama saya tak bercerita kat sini, rasa rindu yang teramat sangat. Tapi kemalasan tu yang tersangatlah lebih, maka tak dapatlah saya nak buat apa-apa kat blog yang semakin berhabuk ni. Sebenarnya waktu saya menulis ni, saya masih dalam tempoh berpantang. Alhamdulillah, hari ni dah hari yang ke 16.. Wahh.. sendiri rasa tak percaya dah sampai ke minggu kedua berpantang. Dah tak sabar nak habiskan masa bertapa ni, lepas ni nak rajin keluar jalan-jalan pulak..kekeke…
Macam waktu kali pertama berpantang dulu, kali ni pun sama saya berpantang kat rumah mother in law. Sebabnya abah saya & adik saya kan sakit. Umy saya hanya boleh tumpu pada mereka berdua je. Mana cukup masa nak jaga saya. Lagi pulak saya ada anak sorang lagi nak di jaga. Aniq ni kadang datang manja dia,payah juga nak handle. So, saya berpantang kat rumah MIL. Kebetulan juga sebab saya nak try bersalin kat Hospital Temerloh ni. Alhamdulillah, tercapai la hasrat. Ada part best & tak bestnya.Ni saya cerita, apa best & tak best tu.. Untuk jadikan kenangan.. 

Masa saya daftar masuk kat hospital ni, sebenarnya saya dah overdue.oh..  Banyak hari dah, lebih dari seminggu. Nak masuk 2 minggu  dah.. Tapi tak ada tanda pun. So, doctor plan nak induce. Sangatlah berdebar masa nak masuk wad. Sampaikan darah saya naik tinggi!! 1st malam kat wad saya rasa tersangat kelakar. Sebabnya rasa macam baru masuk asrama. Angkut barang, masuk dalam locker. Kawan-kawan kiri kanan katil semua mengilang pergi katil kawan lain, sembang –sembang. Saya pulak macam budak baru kat situ. Senyum saya sorang-sorang kat katil. teringat ceita masa dulu-dulu..hehe

2 bag saya bawa,  1 barang saya,  1 barang baby


Malam tu kena la buat ctg, doctor cek jalan + tolong bukakan sikit jalan. Mungkin sebab dah memang sampai masa pun, masa doctor bukakan jalan tu, tak rasa sakit pun macam masa saya kena time Aniq dulu. Rasa ok je. mungkin juga sebab doktor yang buat tu tak paksa, sangat lembut.. ( bagus doktor ni) Malam tu dah start la rasa sakit sikit-sikit. Tapi saya masih bole handle. Malam tu dalam dok tahan sakit, elok je tidur lena. Pagi tu nurse cakap doctor nak cek lagi dalam pukul  5. Jadi, pukul 5 lebih tu saya bangun la kot-kot doctor nak cek. Masa tu saya dah start makin sakit. Boleh jalan-jalan lagi, boleh p toilet semua. Sambil menunggu tu,  saya but senaman sikit² kat katil.  Tunggu punya tunggu, tak ada pun doctor datang. Sampailah dah pukul 7 macam tu barulah nurse panggil saya. Kebetulan saya kat dalam toilet, dok tahan sakit perut. Rupanya nurse menunggu depan pintu. Dia tengok saya tak keluar, dia suruh saya keluar. Katanya, kang bukan nak buang air pun, lain pulak yang keluar. Nak tak nak, saya keluar jugalah. Masa tu saya memang tengah tahan sakit, mana boleh nak jalan sangat. Tapi nurse tak nak tunggu. Suruh juga saya pergi bilik untuk cek. Nurse tak adalah paksa pun, cara cakap apa semua pun tak kasar, Cuma dia tergesa-gesa sangat. Bukan saya nak lari pun. Saya nak relek sikit je bagi reda sikit rasa sakit. Lepas dah cek, rupanya bukaan dah 5cm. masa tu pukul 7 lebih. Terus nurse nak tolak masuk labour room. Doctor tak bagi, saya pun tak nak. Tapi nurse cakap saya dah Nampak sakit sangat. Hantar aje lah.

Pengalaman saya masa bersalinkan Aniq dulu pun lebih kurang macam ni. Pagi-pagi dah kena masuk labour room. Tak sempat makan pun. Tapi fikirkan nurse bagi tau yang dalam labour room nanti boleh makan, saya ok jela. Punyalah lurusnya saya. Padahal, saya kan ada kes sebelum ni. Dulu perna czer, tak kan mungkin senang-senang diorang nak bagi saya makan. Confirm kena puasa. Sebelum kena tolak masuk labour room, saya call hubby saya dulu, bagi tau nak masuk LR dah, siap2 suruh bawak bekal. Masa ni tak tau lagi kena puasa. Yakin je dengan nurse cakap boleh makan.

Sampai kat LR, masuk bilik, terus je diorang nak pecahkan ketuban. Aiseh!! Mana boleh.. baru je malam tadi nurse bagi tau diorang tak kan buat pecahkan ketuban, tak masuk air, boleh makan, boleh jalan. Alih-alih, saya masuk, dah nak kena pecahkan ketuban. Geram dah saya ni. Kena tipu ke apa. bila saya tanya tu, nurse marah saya. Katanya, kat sini dah turun LR kita pecahkan ketuban. Kalau tak nak tak payah masuk!!  Senang je dia jawab macam tu. Padahal bukan saya tanya cara kasar, saya tanya elok-elok. Hati saya dah rasa marah dah. Rasa macam nak nangis dah time tu. Rasa kecewa yang teramat sangat. Saya cakap dengan nurse tu balik, saya Tanya aje kan? Dia diam je. Sengal punya nurse! Kita sikit pun tak berkasar. Tanya punyalah elok walau rasa bengang.

Dah kena pecahkan ketuban, kena pakai branula pulak. Ni pun satu problem. Diorang juga yang bagi tau, tak kan ada semua branula bagai-bagai ni untuk ibu yang boleh bersalin normal.  Kita nak semua nya cara semula jadi..katanya… katanyalah..sekali, sampai kat LR, semua yang di kata tu dah dibakul sampahkan oleh orang-orang yang kat dalam LR tu. 1 apa pun tak bagi tau kita ni. Tau-tau je dah nak pasang branula. Sakit nya lahai hati menengoknya. Dah tangan saya ni kecik, biasa pakai yang size baby punya je. Sekali tak sempat nak kata apa, dia bagi yang dewasa punya. Bengkak urat. Bertambah la sakit nya hati. Dalam geram tu, saya tunggu my hubby tak sampai-sampai. Makin la sedih nya rasa. Ingatkan dia tak sampai lagi, rupanya kena tahan kat luar tak di baginya masuk. Dah pukul 8 lebih tu baru bagi masuk. Bila Nampak hubby masa tu, rasa nak nangis sangat. Rasa nak cakap je kena buli dalam LR. Tapi nurse ada dalam tu, malas nak cakap banyak. Diam aje la. Sembang yang best-best je dengan hubby sambil tahan sakit.

huhuhu.. Sakitnya lahai.. 


Oh, asalnya kan saya kena induce. Tapi sebab saya masuk LR tu pun dah 5cm, so diorg tak induce. Biar bersalin biasa je. Alhamdulillah, lega rasa hati. Tali masih rasa takut.  Yela,  apa² pun boleh jadi kan?  Apa pun saya kena sentiasa bertenang. 

Masa ni diorang siap pesan saya dah kena start puasa. Eh?? Kata boleh makan?? Habis, buat penat aje la my hubby angkut makanan ni, tak boleh nak makan pun. Mujur saya tak lapar sangat masa tu. Hurm.. diorang ni.. memang jenis cakap belit-belit. Patut la nurse malam tu cakap, kita dah try buat bagi semua kemudahan & kesenangan pada ibu yang kurang risiko. Boleh jalan,  boleh makan, tapi ada je orang yang komplen tak puas hati. Masa tu saya tak tahu lagi kan, rasa kesian sangat nya asyik kena komplen. Tapi bila sendiri dah kena, memang patut pun korang kena komplen. Orang rasa tertipu, memang sakit la hati. Hmm.. 

Masa saya tanya kenapa kena puasa, barulah nurse jawab. (ni nurse lain) katanya saya pernah ada kes sebelum ni, maksud dia bedah la kan. So, sebagai nak hati-hati, kena la puasa. Mana tau kena czer lagi. Walaupun jawapan tu buat saya rasa takut, tapi sekurang- kurangnya nurse tu jawab soalan saya yang nak tahu sangat ni. Kan senang dia jawab. Tak perlu pun nak marah-marah.  Saya nak tahu je.

Lebih kurang setengah jam nurse keluar tinggalkan saya dengan hubby dalam bilik, saya rasa makin sakit. Tapi layan kan je sebab tak nak stress. Tahan sakit sambil bersembang dengan hubby. Tapi tak lama lepas tu sakit makin kerap, makin kuat. Waktu ni dah tak boleh nak sembang dah. Dah tak tahan sangat rasa nak teran baby. Hubby buat lawak pun saya tak rasa kelakar pun. Tapi sebab saya rasa takut sangat, saya bagi tau hubby je. Takut nak cakap dengan nurse, kang tak pasal kena marah lagi. Sebab masa sebelum nurse keluar, dia bagi tau yang akan ambik masa lama juga. Saya tengok jam baru 2 jam dalam labour room, tak kan nak bersalin dah. Kang nurse tak percaya.

Dalam pada tahan sakit tu, nurse datang nak tengok ctg & ambik barang. Dia nampak saya dah sakit tu dia tanya, sakit ke? Saya angguk je. So, dia saja la nak tengok dah buka berapa cm. sekali dia  cakap, eh, dah boleh teran ni.. cepat-cepat dia panggil nurse lain & siapkan barang semua. Masa ni saya takut sangat, saya pejam je mata. Hubby pulak saya tak tau dia buat apa, yang pastinya dia pun panic sama macam saya..hahaha. Bila nurse dah suruh teran, saya buka mata, makk oii..ramainya orang.. nurse suruh hubby ampu belakang saya, angkatkan kepala. Saya dah kena teran baby. Saya tak tau cara betul ke tak, yang pasti saya dengar midwife cakap, pandai..pandai..tu je..Lepas tu saya dengar midwife cakap, kita gunting sikit nak bagi mudah ye”.. aduhai…ni part yang saya tak nak. Tapi saya tau, time dia cakap tu, mungkin dia dah ready nak potong pun. Kalau saya tolak, mau kena marah lagi.. so, saya diamkan aje la. Malas lah nak gaduh dengan diorang ni. Bukan kita boleh menang pun!

Alhamdulillah, dalam 4x teran, baby pun elok je keluar. Saya nampak badan baby masa dah keluar tu. Ada darah sikit-sikit je, bersih je dia. Tapi sebab baby dah buang air besar masa tu, diorang terus bawa lari baby. Tak sempat la skin to skin. Tapi saya ok. Saya faham la dalam keadaan macam tu. Eleh..ingat saya ni jenis yang pentingkan diri ke? Takk.. saya boleh je memahami asalkan apa yang saya nak tau tu diterangkan elok-elok..

bukan gambar fresh dari oven.. 


Part jahitan tu satu masalah pulak.


Tapi saya tak nak cerita lagi. Yang ni pun dah panjang betul karangan.. esok2 saya sambung lagi ye..

Khamis, 25 Februari 2016

1 st entry untuk tahun 2016

Assalamualikum.


..Lama betul tak update blog. Rindu betul. tapi Kekangan masa tu yang buat.  terpaksa lupakan sekejap blog kesayangan ni. Sedih sebenarnya sebab banyak benda yang saya nak share tapi tak dapat nak buat macam tu. Antara benda yang nak share dah tentulah pasal perkembangan Si comel dalam perut ni. Kenangan buat diri sendiri. 

Sebenarnya saya sibuk menguruskan abah dan adik saya. Bagi yang deh pernah baca adik
saya, mesti ingat lagi . pasal adik saya kemalangan hujung tahun lepas. Hampir lebih kurang2 bulan adik saya Kat hospital, doktor benarkan dia balik. Alhamdulillah, legalah kitorang. Sebab agak payah la nak berulang alik dari rumah ke hospital kan.  Tapi rupanya ujian belum habis kat situ. tengah hari tu saya dapat berita abah saya accident akibat serangan stroke masa tengah memandu. masa tu abah saya dalam perjalanan nak ke Kuantan ambil adik saya yang dah boleh keluar hospital. Petang tu juga abah kena hantar ke Kuantan. Adik  saya balik dengan peguam dia.


Masa tu situasi abah saya agak kritikal. Sebenarya itulah  1 st time saya tahu  abah saya Stroke. Sedih sangat masa tu. Tak dapat nak kongsi macam mana perasaannya. ,Tapi saya tak dapat ikut ke Kuantan . hubby tak benarkan.Dia suruh saya tunggu adik yang akan sampai ke rumah dengan peguam dia.

Dari petang diorang sampai Kuantan,tengah malam tu baru abah saya sampai dengan ambulance dari Muadzam . Rupanya ambulance rosak dalam perjalanan.
kat Kuantan abah kena tahan kat wad 4 hari . masa tu cuma Mak tiri saya yang jaga abah. Umy saya jaga adik yang masih terlantar kat katil tak boleh bangun.
Alhamdulillah abah tak lama kat sana. Masa kitorang nak datang tukar giliran jaga abah, doktor dah benarkan abah balik. masa hi rasa lega sikit. Tak adalah jauh sangat bila nak buat tukar giliran menjaga.

masa abah kat wad hospital Kuantan



TAPI ... lepas lebih kurang seminggu lebih abah accident lagi. Sama Macam sebelum ni. Dia langgar kenderaan. Tapi kali ni abah langgar lori Pulak. Mujur je lori  tu  tengah parking. Tapi impak dari pelanggaran ยต, hancur jugalah Cermin and pintu sebelah penumpang depan.
Sepatutnya abah dah tak boleh memandu tapi dia senyap 2 ambil kunci kereta and drive tanpa ada sesiapa pun tahu. Masa ni Semua dah start stress .

Sekali lagi abah kena hantar ke Kuantan. Tapi kali ni umy saya temankan Sepanjang dalam perjalanan abah mengamuk sebab tangan dia doktor ikat. Diorang ikat sebab abah nak cabut wayar yang doktor pasang kat hidung dia ,
Lepas buat  Scan kat sana abah di transfer semula ke Muadzam . Memang kitorang yang minta sebab doktor kata abah dalam keadaan 0k cuma masih perlu duduk hospital untuk pemantauan.
Tak lama pun kat hospital abdn dah boleh balik. Tapi keadaan abah dah tak macam dulu . kalau dulu boleh lagi  bercakap sekarang apa abah cakap pun kitorang dah tak faham . Abah pun dah start bergantung dengan susu je tak boleh makan benda lain. Saluran tekak dah tak begitu berfungsi .
Selama 2 minggu abah pakai tube tu. selama itulah tiap hari saya berulang ke hospital untuk pasang semula tube susu abah. Sepatutnya tube tu tukar setiap 2 minggu. Tapi  abah saya cabut tube tu setiap malam . Kitorang memang tak tahu nak buat apa dah sebab yang jaga abah waktu malam ialah Mak tiri saya. maybe time orang tu tidur,abah pun cabut tube. Masa ni saya dan start stress Sebab selalu kena marah dengan doktor. Seolah kitorang ni saja biarkan abah cabut Tube tu.


Sepanjang 2 minggu tu. abah ada pergi buat terapi . Masa tu doktor ajar supaya abah boleh mula belajar makan semula. Lepas pada abah asyik  cabut je tube tu, doktor pun tak nak pasang dah. Diorang pun dah malas agaknya nak layan . Start dari tu abah dah start minum susu guna mulut. Tapi belum boleh makan. Tapi nya selalu je minta nak makan, nak teh tarik lah, nak nasi lemak, nak rotu canai . . Geram juga saya. Tapi Sabar jela. Orang tua sakit apa boleh buat.

Alhamdulillah sekarang dah masuk 2 bulan lebih Start dari mula abah sakit tu, dah banyak juga perubahan . Sekarang dah boleh Makan walaupun cuma bubur ataupun nasi lembik .
Dari segi pertuturan pulak masih banyak yang tak faham. Tapi dah ada la yang boleh difahami walau terlalu Sukar untuk faham and meneka maksud sebenar yang abah nak cakap tu.
Apa pun kitorang bersyukur masih ada abah di sisi kitorang. Tak terbayang rasanya kalau Allah ambil di waktu ni.Syukur walaupun sukar hak menjaga 2 Orang sakit serentak, tapi mereka yang disayangi ni masih ada .

Dalam keadaan family saya dilanda  kesedihan macam ni , hubby lah antara orang yang banyak berkorban masa,tenaga and duit juga. walaupun dalam kesibukan kerja. masih juga jagakan saya, Aniq dan baby. Masih juga ada masa untuk bantu abah dan adik yang  sememangnya sangat perlukan bantuan.

Alhamdulillah adik saya pun faham tanggung jawab dia yang sekarang ni sangat family perlukan. sanggup dia tak kerja sebab abah and adik saya sangat perlukan dia. Kalau dia tak ada. tak akan mampu umy saya nak angkat abah and adik. Saya dah memang tak larat lah.
Walaupun Semua ni sangat susah,,kitorang tetap Kena tabah dalam menghadapi ujian dari  Allah.
Tolong doakan  family saya ye semua. Semoga sihat adik & abah saya. Manalah tau dalam ramai 2 yang doakan ada yang Allah makbulkan ..  AMIN ..

p/s: maaflah ye, gambar tak banyak. Saya tak jumpa mana saya letak gambar ni semua. Saya pakai handphone baru, so gambar lama dah transfer masuk laptop. Tapi ntah kemana folder gambar tu semua. Penat mencari.

Rabu, 23 Disember 2015

Dah Dapat CF..

Assalamualaikum...

Berita gembira ni sebenarnya saya dapat dah  seminggu lepas tak silap.. Saya rasa pernah juga saya cerita kat sini.. Eh, dah ke belum ekk.. Lupa..hehe... Ada rasanya saya sebut, tapi tak cerita detail kan?

Sebenarnya, ruimah dah siap lama dah. dari bulan 8 ke macam tu. tapi sebab kan pemaju nak dapatkan CF serentak untuk unit semi D yang sama fasa dengan kitorang ni, jadi kami kena tunggu rumah semi D siap dulu lah, baru boleh proceed untuk CF. Ntah macam mana, minggu lepas hubby bagi tahu yang rumah dah dapat CF.. Alhamdulillah! Seronok sangat rasanya. dah tak sabar nak pindah rumah, dah tak sabar nak shopping barang rumah..hehe. tinggal dapat kunci aje ni..

Rumah saya dah siap renovate kat bahagian dalam. Bilik tengah kena pecah untuk jadikan ruang tamu lebih besar, dah siap buat table top untuk dapur. Dah pasang mozek yang kitorang nak.. Sekarang cuma tinggal nak tambah bilik aje lagi. Cuma sebab bilik yang nak tambah ni nak tambah kat luar dari rumah, kena tangguh dulu lah sampai dapat kunci. Mana boleh nak buat dulu, kang marah orang lain tengok. Rumah diorang tak boleh buat, apasal rumah kitorang boleh! kang kecoh .. Sebelah rumah saya, rumah boss hubby. Lagi macam-macam dia dah buat, tapi tu rumah boss besar, siapa boleh pertikai.. iye tak? haha

Ni keadaan rumah masa renovate hari tu. Gambar dah siap saya tak ambil lagi. Sebab masa nak datang melawat hari tu kebetulan ada boss besar. Tak dapat lah masuk. Takut dia nampak, kang tak pasal hubby kena panggil kang.  Iye la, kawasan pembinaan mana boleh masuk sebenarnya. Dah dapat kunci baru boleh masuk. So, tak adalah gambar baru..




Yang ni pulak gambar mozek asal. Tapi sebenarnya tak pasang pun kat rumah saya. Kitorang terus pasang yang kitorang beli. Sebabnya tak nak membazir..



Asalnya mozek ni la.. Ni mozek standart yang  1x1 tu.. yang kitorang punya, 2x2 tak silap saya. tak tahu la ni gambar mozek rumah sape, saya ambik dari phone hubby hahaha...

Yang korang nampak ada dinding kena pecah tu la nak buat ruang tamu tu. Asalnya bilik kedua. Sekarang dah cantik la kawasan tu. Bilik tu nanti akan dialih ke belakang rumah. Kiranya tetap ada 3 bilik la rumah ni. ok la kan.. Insya Allah ada rezeki lain, kita tambah tingkat atas pulak..haha..Verangan je.. Padahal hubby dah bagi tahu, bukan nak duduk pun rumah ni. Sementara aje ni.. Akan datang mungkin jual balik or sewakan aje.. Tengok mana yang lebih berbaloi..

Dah siap ni, rasanya dah mungkin tercapai la cita-cita saya nak berpantang kat rumah sendiri. Tapi kalau tak dapat juga masuk sebelum bersalin, terpaksalah saya cari tempat lain. hurmm.. Tak apalah, masuk lepas pantang pun ok kan.. Mana-mana aje la.. Janji nanti dapat berpantang dengan selesa. Tu pun dah ok..

Lepas ni kena fikir pulak nak beli perabot, nak susun perabot. Pening juga rasanya sebab agak payah nak shopping barang. Kat Muadzam ada, tapi mahal melampau sangatlah. Kena beli kat luar. Kos penghantaran pulak nak kena fikir. Jadi, kena potonglah mana-mana yang agak tak penting tu. Cari yang betul penting dulu..