nuffnang

Sabtu, 27 Disember 2014

Kencing kotor

Saya demam dah banyak hari. Awalnya cuma rasa sakit pada bahagian pinggang sebelah kiri. Tiba² sakit tu berjangkit ke sebelah kanan. Saya dah tak sedap hati, saya pergilah klinik.

Ye, macam yang saya jangka, saya kena kencing kotor. Agak teruk kali ni. Memandangkan selalunya kencing kotor ni kena pada orang mengandung, doktor pun buat pregnant test sekali. Sekali negatif da.. Ok.. Yang part tak best, kuman yang ada tu agak teruk. Doktor bekalkan antibiotics untuk seminggu, tapi lepas seminggu saya kena datang lagi untuk check. Kalau belum ok lagi, kena lagi makan antibiotik.


Ni 3 jenis ubat yang kena makan. Antibiotic, tahan sakit &  lawas kencing 


Saya ada tanya pada doktor punca kenapa kena kencing kotor. So, jawapan doktor, kurang minum air, jangkitan kuman dari keputihan &  ada lagi lah.. Lupa dah.. Haha.. Pasal kurang minum air tu kan, memang kena lah kat saya. Susah sangat nak minum air putih. Kalau minum yang manis, lagilah bertambah buruk sakit tu sebab air kencing memekat. Lagi susah nak keluar, lepas tu kuman pun bertambah dengan banyaknya. Ish.. Takut giler.

Antara simptom yang saya kena tu, mula² sakit belakang, sakit bahagian pinggang. Pastu rasa sakit bila buang air kecil. Bila rasa nak membuang je, yang keluar tak banyak pun. Tapi rasa macam nak kencing lagi. Seksa yang amat. Lepas tu boleh jadi sampai demam &  menggigil juga. Menggigil dengan sangat teruk. Satu badan menggigil sampai jadi kebas dari kepala sampai kaki. Punya lah teruk, sampai saya rasa hilang ingatan kejap. Saya tak ingat apa² pun. Bila nak ingat, jadi sakit kepala.. Hubby yang terpaksa kerja terpaksa balik sekejap² tengok saya &  Aniq. Huhu.. Kesian Aniq. Tak ada siapa nak jaga dia. Selalu kalau mummy sakit, abahnya bawa Aniq masuk site. Tapi sekarang kan musim hujan, macam mana nak bawa..

Alhamdulillah, malam ni dah ok sikit. Dapatlah berjalan &  update blog. Dapat juga blogwalking pada 4,5 blog lepas bercuti blogwalking beberapa hari. Harap² esok lusa sihatlah saya ni. Tak sanggup tengok Aniq yang kena bawa diri sendiri. Mummy memang tak larat sayang. Malam ni lah, baru dapat main² dengan dia.. Sedih tau..

Dah alang² cerita pasal kencing kotor ni, saya kongsi sikitlah apa doktor pesan untuk elak terkena kencing kotor.

- kerap minum air putih. Bila banyak minum, rasa nak buang pulak, jangan tahan. Buang je.
-jaga kebersihan bahagian intim tu. Perempuan sangat mudah kena berbanding lelaki. Jadi, kena jaga lebih, ok?
-bila dah buang air, jangan cuci dari belakang ke depan. Ini untuk elakkan bakteria dari sana tak merebak ke depan pulak.

Bila dah kena atau pun tak nak kena, kena minum air putih banyak². Fuh.. Mencabar betul bagi saya yang dari kecik susah nak minum air walaupun air manis. Tak apalah, paksa lagi.

Korang² pun kena jaga ye. Perempuan sangat mudah kena sakit ni. Kalau dah rasa terkena tu cepat² ambil ubat, sebab kalau kuman tu dah merebak ke buah pinggang lagi bahaya. Ibu mengandung pun kena ambil serius, sebab takut baby boleh kena jangkitan juga.. 

Jumaat, 26 Disember 2014

Cili terpedas di dunia..


Korang pernah tengok tak cili ni? Sape pernah jumpa mesti tau ni cili apa kan?  Saya dapat benih cili ni dari MIL saya. Katanya pedas sangat. So, sampai ke hari ni saya masih belum try.. Tak berani..

Sebelum ni saya tak pernah tau pun nama cili ni.. Baru tadi saya Google, owh.. Baru tau.. Inilah rupanya ghost chili a.k.a cili hantu. Owh.. Cili ni memang pedas giler tau.. Ni lah yang paling pedas di dunia setakat ni..

Memandangkan saya dah tau ni cili hantu yang memang terkenal dengan kepedasan nya, lagi lah saya takut nak cuba. Tapi saya tanam. Adik saya pernah try guna sebelah je masuk dalam megi, langsung tak boleh makan. Pedas yang teramat sangat, last² buang je..

Anak kawan MIL tak percaya cili ni pedas, Dia nak buat ulam, ha, belum sempat kunyah yg dia gigit tu, dah berlari cari air.. Tu lah, orang cakap tak caya.. Hehe..

Lepas ni, saya nak buat GA, saya nak bagi hadiah cili ni lah.. Korang boleh guna untuk tanam sebab cili ni comel.. Hihi.. Ok X.. Agak² ada Yg nak tak? 

Khamis, 25 Disember 2014

Apps lock..

Aniq ni biasalah,  anak milenium, generasi alpha. Bab gadget ni tak payah nak ajar sangat pun,  sendiri boleh pandai. Tapi kalau dah pandai sangat ni, susah pulak la mummy. Semua handphone dia nak conquer.  Setakat conquer ok lagi, tapi kalau dah tukar setting, tak ke haru tu kan...

Jadi, apa penyelesaian yang terbaik? Lepas godek² handphone cap ayam ni, baru perasan handphone ni pun boleh lock apps. Haha.. Inilah yang dicari selama ni.. Napelah baru sekarang perasan.. Hehe he. Dengan bangga nya sekarang, apps dah kena lock.. Aniq dah tak boleh wassap orang, tak boleh upload gambar sesuka hati, dah tak boleh habiskan kredit mummy untuk call orang..


Nampak, WhatsApp pun dah kena lock


Tapi, kalau dah kata anak gen milinea ni memang semula jadi pandai guna gadget, dia tak boleh buat ini, dia buat itu.. Tak dapat buka, hempas aje kat lantai.. Uwarghhhh.. Mujur mummy ni tengah belajar sabar. Tak de lah nak jadi monster. Jadi monster kang, sendiri menyesal.. Huhu

P/s: tak apalah, rosak handphone mummy, boleh minta handphone baru dari abah.. Hehe.. Best²..

Rabu, 24 Disember 2014

Perkataan pertama Aniq

Nak ikutkan lah kan,  perkembangan Aniq ni memang sangat cepat. Saya catit dalam buku setiap perkembangan. Yang dalam buku klinik tu memang Nurse pun cakap cepat tapi bab bercakap dia tak adalah cepat sangat &  tak juga lambat. Sedang² aje lah.

Masa mula² Aniq pandai sebut perkataan yang bermakna tu rasanya dia umur setahun.  1st perkataan yang saya ingat, Aniq sebut abah. Hari² sebut abah. Lepas pada tu dia pandai sebut Ayie.  Ayie ni adik saya yang no 4.. Pandai pulak sebut Ayie, suruh sebut mummy tak reti pulak.. Nurse cakap memang lambat sikit sebab mummy tu agak payah pada budak nak sebut.

Sekarang Aniq dah nak masuk 1y 6m.. Masa kat klinik nurse tanya Aniq dah boleh sebut apa.  Saya ni tetiba blur, terus cakap ntah.. Haha.. Padahal banyak dah Aniq boleh cakap. Dia dah pandai sebut 'kom'  maksudnya asalamualaikum, 'dok'  maksudnya 'duduk', 'pat' maksudnya 'lompat'  &  beberapa patah perkataan lain.

Saya pun tak ingat apa saya dik fikir masa Nurse tanya. Fikiran merayau jauh dah keluar dari klinik agaknya.. Hihi hi.. Dah balik rumah baru fikir balik apa perkataan yang Aniq dah sebut. Barulah ingat satu².. Haih, teruk bebenor perangai..

Saya dah mula ajar Aniq abc, 123 &  doa sikit².. So far belum pandai semua. Abc tu itu aje la dia tahu. & d-z belum hafal lagi. Sama dengan 123 tu.. Nombornya selalu skip².. Kita sebut 1 dia dah 2 kita sebut 3 dia 4. Lepas tu terus 8..

Biasanya anak lelaki ni dia memang lambat sikit berbanding dengan anak perempuan. Sebab tu walau dah lama saya ajar dia belum dapat juga, saya tak kisah. Dia boleh belajar lagi. Anak lelaki ni suka aktiviti. Nak duduk ajar satu² susah sikit.. Lagi² kalau Aniq ni.. Memang tak nak duduk diam. Nak berkejaran aje.. Saya memang tak daya nak ikut dia. Biar je dia lari &  main sorang².hihihi

Kita taip dia pun nak juga.. Haish .. 

Selasa, 23 Disember 2014

1st time Daiso

Masa ahad baru² ni, kitorang ke Kuantan, ada urusan nak daftar company. Ye la, sekarang dah wajib kan.. Tak buat nanti kena saman, susah pulak. Sekejap je urusan daftar ni. Lepas siap, kita jalan².

Asalnya nak pergi ke ECM (East coast mall)  dulu, tp sesak teruk. So, pergi mega mall dulu. Bagi Aniq main² permainan, baru gerak ke ECM balik. Nak sangat ke ECM ni bukan apa, hubby nak cari gitar ataupun drum. Dah lama sangat dia teringin.

Masuk je dari pintu ECM tu ( tak ingat tingkat berapa)  terus nampak Daiso. Sebenarnya kitorang tak pernah pergi Daiso ni. Ntah, sebelum ni ada banyak kali perasan, tapi tak pernah rasa nak masuk. Kali ni mesti masuk. Itulah, my BIL tu dok beli benda² best je dari Daiso ni. Haruslah kitorang pun jenguk² apa yang best kan..

Masa masuk tu kitorang ni sebenarnya dah kepenatan berjalan sana sini. So, tak excited sangat lah kat dalam tu.  Lagi pun ramai giler orang. Apa pun, sempat jugalah grab 8 item.




Ni je antara barang yang sempat ambil. Orang ramai sibuk shopping untuk Krismas kan.. Tak daya lah nak bersesak sambil anak sibuk nak jalan sendiri + tangan dia nak capai macam² dari rak.

So, 8 pun cukup. Asalnya nak cari lagi. Tapi tak apalah, tunggu rumah baru nanti, baru kita shopping sakan. Lagi pun hubby kata rumah nak renovate dulu. Tak boleh beli lagilah sebab nampak gaya lambat lagi kita nak masuk rumah. Lepas 2 tahun kita datang lagi Daiso ni ye.. Hahaha

Ahad, 21 Disember 2014

Novel, blog & me..

Saya start menulis since saya umur belasan tahun. Dulu terpengaruh sangat dengan novel,  so berangan nak menulis novel. Seingat saya, dah ada 2 or 3 buah buku yang saya tulis dijadikan novel. Seronok sangat. Kalau ada idea, sampai ke pagi saya tak tidur.

Saya memang suka berangan. So, menulis mereka -  reka cerita ni sesuai sangat dengan saya.  Banyak sangat idea sampai ada orang nak bagi saya laptop sebab tengok semangat saya menulis guna pen je masa tu. Bukan sehelai dua sekali tulis., berhelai-helai.. Idea banyak kononnya.. Hehe..  Tapi nak dapat laptop kena menulis ikut isi yang dia bagi. Mana nak jadi idea macam tu. Akhirnya tak dapatlah laptop.. Kesian saya.. Sob.. Sob..

Sampai sekarang saya dah tak tahu mana pergi buku² yang saya tulis tu. Kawan² minta  nak buat kenangan katanya. Saya tak tahu lah cerita saya merapu tu betul sedap ke apa. Tapi memang ada peminat setia.. Hahaha.. Mula²  tak tahu pun, sekali ada seorang kakak bagi tahu saya kenapa saya tak sambung cerita yang tergantung tu? Cerita tu best katanya.. Aduhai, malu betul. Ni kes menulis banyak², lepas tu tertidur dengan buku yang terbuka. Orang pun baca. Malu sebenarnya  sebab saya tak suka orang baca apa saya tulis. Hehe

Sekarang semua tu dah tinggal kenangan je. Saya berhenti menulis dah terlalu lama. Rasanya dah 10 tahun kot. Skill mengarang pun dah tumpul. Sekarang merapu kat blog je..  Dulu ada blog, tapi baru tulis 2 entry saya lupa password..  Agak sedih la masa tu sebab saya dah semangat nak menulis semula.. . Lepas jumpa blog kak ina, barulah ada keberanian nak menulis semula.. Tapi dah nak kena asah balik.

Saya rasa style saya bercerita ni agak boring sebenarnya. Saya baca pun boring, tapi nak juga bebel panjang² sebab saya dah terbiasa dari dulu. Cikgu saya pernah baca novel yang saya tulis. Tak tidur malam dia baca. Punya lah panjang membebel kan.. Karangan saya pun pernah dapat best karangan masa exam. Tapi tu dulu. Sekarang hampeh..

Hubby saya pun minat nak menulis blog. Sebab tu bila saya bagi tau dia saya nak buat blog dia setuju je. Saya masih menunggu bila lah dia nak buat. Saya nak dia ada blog sendiri. Tak nak share. Nanti orang pening. Setakat ni dia masih happy dengan mini garden dia. So, rasanya lambat lagilah dia nak menulis no.. Ish³.. Tunggu kucing berjanggut kot.. Haha.. Jangan marah sayang..  :) 

Sabtu, 20 Disember 2014

Awet muda~

Hi.. Tak tau nak kata apa ye.. Senyum sampai ke telinga saya ni.. Hehe.. Baru lepas kena puji.. Eh.. Puji ke?  Ala.. Saya anggap pujian lah tu..

Korang mesti tertanya -  tanya kan, apa yang dok puji² dari tadi ni.. Ni ha ceritanya, saya &  hubby singgah Petronas nak cari barang sikit. Kitorang memang nak cepat, langsung tak kisah sekeliling. Terus cari apa yang perlu &  bayar.

Balik kat rumah, kawan hubby call.. Ajak jumpa. Ok lah, saya pun dah tak ada apa² ni bolehlah hubby nak keluar. Lebih kurang sejam lepas tu hubby balik. Masa sembang², hubby saya tanya "masa kat Petronas tadi ada nampak kawan abang?"  saya cakap tak nampak pun. Kebetulan saya tak pakai contact lens. Mana nak nampak jauh. Hubby cerita kawan dia ada dalam Petronas masa kitorang kat sana.. Tapi malas nak tegur sebab nampak tergesa-gesa. So, apa yang pujian nya? Hehe.. Kawan hubby kata, kitorang berdua ni berjalan tak nampak macam husband &  wife pun. Nampak macam abang &  adik.. Hahaha..

Hubby bengang la.. Apahal gitu.. Nak kata saya ni awet muda lah tu.. Hehe.. Jeles sudah itu orang.. Saya ni dulu ² sebelum ada Aniq ada juga yang cakap macam tu. Tapi sejak ada Aniq ni dah tak dengar lagi. So, bila ada yang cakap, owh my, happy giler.. Awet muda kau... My hubby jeles..

Tapi, tak nak lah tepek gambar kitorang kat sini. Malu I.. Hehe.. Lagi pun rasanya tak ada dah gambar berdua dalam handphone. Semua dah kena transfer dalam lappy.. Ala, Korang bayangkan ajela.. Ketinggian saya cuma 145cm..ketinggian hubby 180cm..jauh beza tu. Mana tak orang cakap macam adik abang je.

Kira ok la tu, dulu orang mengorat saya depan hubby sebab ingatkan saya ni budak lagi. Budak² pun nak mengorat saya. Punya lah saya geram.. Kalau budak tu dah melebih sangat lah. Saya sound terus je budak tu.. Hehe.. Garang I ni.. Kecik² pun garang..

Ni bukan entry nak puji diri sendiri.. Tapi nampak macam puji diri sendiri je kan? Haha.. Sorry lah, sesekali dapat pujian macam ni, siapa tak happy.. Wajiblah tulis dalam blog. Nanti Aniq dah besar, barulah dia tau, dari mana dia dapat kecomelan tu. Hahaha..  *sabar semua ye, jangan ada yang muntah pulak... Kikiki*


P/s: saya makan femme vita catalyst, dah tentulah awet muda.  Penjagaan dalaman wanita tu penting,  bila dalaman cun, keserian pun terserlah lah..  :) 

Jumaat, 19 Disember 2014

Tangan sejuk & tanah subur

Suka tengok hasil tangan hubby kat mini garden dia ni. Memang menjadilah. Pokok² semuanya cantik. Berbunga elok. Pokok cili saya yang dulu berbuah jarang², sekarang dah banyak buah. Alhamdulillah, thank you  sayang, tolong sama jagakan pokok ayang..

Yang paling saya suka dah tentulah pokok bunga yang lebat &  cantik² bunganya.. Waktu tengah hari lah yang paling best nak tengok. Kembang mekar setaman. Antara pokok lain yang sihat membesar adalah pokok ati- ati. Pokok ni daun dia lebar² tau. Saya tengok geram aje.. Rasa nak petik, kang kena marah pulak dengan tukang kebun ni.. Hehe

Tapi tadi geram tak boleh
tahan, saya petik juga sehelai daun ati- ati tu. Punya lah besar, sama besar dengan tangan saya. Letak kat muka pun nampak daun je. Muka saya dah tak nampak..


 Korang abaikan ajela barang adik saya yg bersepah tu

Tengok, punya lah besar daun dia.. Teruja saya tengok. Siap boleh buat kipas. Haha untunglah orang yang tangan sejuk ni.. Saya ni tanam sireh pun tak hidup². Ntah kenapa.  Mati pulak. Dah 2x tanam ni. Kalau sekali lagi tanam pun mati, kena minta orang lain tanamkan lah nampaknya.



Yang ni hasil dari pokok cili. Memang cili ni saya yang tanam. Tapi my hubby yang dok belai tiap² hari. Saya masa awal je semangat. Sebab masa tu Aniq kecik lagi. Sekarang mana boleh lepas, dia lari kat jalan raya nanti. So, tugas ni saya serah kat hubby. Sekarang pokok tu dah keluar buah sampai montel macam ni. Saya panggil cili montel. Punya lah gumuk cili ni. Yang pokok lain cili nya kurus memanjang je. Yang ni montel betul. Seronok tengok pokok dah keluar hasil. Nak makan, keluar rumah, petik je.. Dah boleh guna.. Untung berbakti pada tanah kan.. 

Khamis, 18 Disember 2014

Hadiah bermakna setiap bulan

Saya beruntung &  bersyukur bila dikurniakan hubby yang baik hati. Memang ada yang selalu pandang pada rupa, kata hubby saya tak hensem lah, apalah.. sebab encik suami saya ni agak gelap &  bermisai jambang semua. Tapi hakikatnya dia ni gelap sebab kerja berpanas je. Asalnya kulit cerah je.. Dia simpan janggut jambang ni sebab dulu ada gay nak mengurat dia.. Sebab kata dia jambu.. Hurm.. ah kelaut.. Bukan ni yang saya nak cerita sebenarnya.. Hehe *ter emo sekejap*

Ok².. Jom ceria² balik..  Kisahnya petang tadi, saya keluar pergi bank nak keluar duit sikit. Dah alang² tu, saya ajak adik makan sekali. Sekali tengah makan, hubby call tanya kat mana. Aisey.. Lupa nak minta izin nak keluar tadi. Bila balik, dia tanya pi mana &  buat apa. Saya dah agak cuak, marah ke? Rupanya bukan marah, tapi dia belikan saya kek tapi saya tak ada kat rumah.. Spoil mood romantik.. Aduhai... Kesian...






Ini ha kek nya.. Sepotong je.. Walaupun Sepotong, tapi berharga buat saya sebab saya tak minta. Tapi encik suami ni sentiasa ingat yang wife dia suka makan kek. Huhu.. Terharu.. Biasanya, setiap bulan bila ada duit, hubby saya akan belikan sepotong kek khas untuk saya seorang &  1 hadiah. Tak kisah hadiah apa.. Cuma dah beberapa bulan kewangan agak slow, hubby dah tak beli. Tiba² hari ni dia beli rasa terharu betul. So, wajiblah catatkan kat blog. Kenangan manis Kami berdua.. Harap Korang yang baca ni tak muntah la ye.. Hehe

Saya tak pernah minta pun sebenarnya nak kek ke hadiah ke. Even birthday saya pun saya tak minta hadiah. Ada alhamdulillah, tak ada pun saya ok.. Saya dah terbiasa dari kecil tak raikan birthday. So, relek ajela.. Doakan saje pun dah cukup.

So balik pada kisah kek tadi, hanya ada kek tapi tak ada pun hadiah macam biasa. Saya tak kisah. My hubby belikan kek ni senyap² pun saya dah terharu.. Huhu.. Thank you sayang..  Tetiba rasa macam baru bercinta pulak.. Sweet sangat.. Aww.. Hehe

Rabu, 17 Disember 2014

Fenomena jeruk asam boi

Amboi.. Tengah menaip ni pun boleh telan air liur. Baru je taip, bukan depan mata lagi.. Haih, penangan jeruk² ni memang susah nak dilupakan.. Lagi² saya ni memang suka makan jeruk. *adik² jangan ikut ye, jeruk tak baik untuk kesihatan *

Kan sana sini orang dok promote mangga asam boi tu. Saya tak heran pun. Ramai pulak tu kawan yang jual. Sikit pun tak tergoda. Tapi ada sekali tu ternampak satu page ni dok tayang asam mangga dia tu saya dah start kecur air liur.. Esok lagi ternampak lagi iklan tu. Dok banyak hari, selalu muncul saja. Ni tak boleh jadi, nak beli memang tak lah.. Baik  buat sendiri..

So, kesempatan balik kampung hari tu, saya manfaatkan lah. Nak kutip buah mangga kononnya nak buat sendiri. Kebetulan 2 minggu sebelum tu saya nampak pokok mangga depan rumah MIL saya tengah berbunga.. Rasanya kalau dah lebih 2,3 minggu ada la tu yang dah besar.. Excited ni.. Hehe.. Sekali sampai kampung, tak ada sebijik pun.. Eh.. Mana pergi buah ni?

Puaslah saya keliling g pokok nak menjenguk buah.. Sebijik pun tak ada.. Nak beli?  Memang tak lah.. I kedekut ok.. Semua nak free je.. Hehe.. Udah nya kecewa. Tak ada pun buah mangga. Balik rumah, saya beli sepeket epal hijau, asam boi sikit. Cepat² buat. Campur² gula garam semua,  dah kacau sebati terus makan. Eh...
 Tak ada nak simpan² lagi dah.. Tak sabar punya pasal. Mana tak nya, lama saya tunggu mangga tak muncul².. Kat Muadzam ni pun pakat tak berbuah pokok mangga semua. Takut agaknya.. Hehe

Sekarang ni dah tak teringin sangat pun mangga asam boi tu. Dapat epal pun dah rasa best dah.. Semalam saya tukar, dari epal, saya ambil nenas pulak.. Boleh lah juga, tapi sakit lidah &  perut makan bebanyak..   Tak apalah, sesekali. Bukan nak makan selalu pun. Baki yang buat semalam tu masih ada dalam peti, tengoklah siapa nak. Saya takat nak rasa² sikit dah lah.. Lepas tu minggu depan pulak kalau teringin lagi. Yg kemudian tu kita buat lain je..

Saya nak share resepi mangga ni.. Bukan dari saya pun, saya sesape punya tah dari group wassap. Ala, diorang ni pun  ntah kebas siap punya.. Tak apalah, saya doakan supaya tuan punya resepi ni limpah berkatkan rezeki.. Ramai yang share resepi dia ni..


Selasa, 16 Disember 2014

Vco dalam susu anak

Saya rasa ramai yang dah tahu pasal Aniq ada masalah berat badan. Kalau ikut pada bmi, semuanya ok, cun..  Tapi bila tengok graf normal, Aniq ni kira group underweight. Dari lahir sampailah sekarang ni.

Dah beberapa kali saya kena bawa aniq jumpa doktor untuk bincang masalah ni. Tapi sampai sekarang belum juga settle. Berat masih kat bawah garisan kuning tu. So, dah sampai masa kena jumpa pakar pemakanan. Masa tu doktor suggest la makan sekian &  sekian.. Kena lebihkan kalori dalam makanan anak supaya berat dia bertambah.

Dah alang² saya jumpa pakar, saya tanyakan sekali pasal vco untuk anak. Especially untuk anak yang tak cukup berat ni. Doktor cakap vco memang bagus untuk anak. Terutama untuk tambah berat badan. Rupanya, kat Jerantut dah lama kementerian sana amalkan untuk anak orang asli yang tak cukup khasiat ni. Tambahkan sesudu minyak kelapa dara dalam makanan &  minuman diorang.



2 biji sehari campur dalam susu &  makanan


Wah.. Memang saya tak jangka lah.. Saya tanya tu sebab ada orang kata jangan campur dengan susu, nanti rosak khasiat dia. Rupanya silap, doktor kata memang boleh campur. Selain tambah berat, vco juga bantu optimum kan kesihatan anak kita. Jadi, tak de lah dia mudah sakit,. Demam sikit² biasalah, tapi nak kerap tu insya Allah tak..

Saya dah buat macam yang doktor suruh, campur dalam susu. Alhamdulillah, selera makan Aniq dah bertambah. Berat pun dah makin naik. Haih.. Kenapalah dengar cakap orang dulu kan.. Baik tanya pada yang arif.. Memanglah bukan semua kata doktor tu betul sebab doktor bukan tuhan, tapi Allah dah salur ilmu- Nya melalui doktor kenalah kita terima &  ikut.. Betul tak?

Bagi bonda² yang selama ni dok risaukan masalah berat badan anak, dah tak payah risau ye.. Amalkan je vco ni.. Nak lagi baik, jadikan makanan tambahan untuk family.. Khasiatnya terlalu banyak &  sangat baik untuk badan. Apa pun, vco ni BUKAN UBAT.. diulangi..  BUKAN UBAT.. Supplement ni bantu nak sihat, cegah penyakit. Bukan  rawat Segera masalah kita bagi sihat.. NO NO NO.. JANGAN SALAH FAHAM YE SAYANG² SEMUA..  Kita memang amalkan nutraceutical tapi kita juga tak tolak farmaceutical. Dua² ni berjalan seiring. Cuma farmaceutical yang dah sinonim dengan dadah (ubat)  ni kita nak elak ambil selalu sebab boleh mudaratkan kesihatan.

Bagi yang nak bertanya atau nak order vco sama ada untuk anak, suami, atau diri sendiri boleh pm/wechat/WhatsApp sya 013-985 5875..  Pergi kat page pun boleh.. Klik sini

Isnin, 15 Disember 2014

Belum rezeki..

Baru² ni kan, sya ada cerita pasal kedai makan western yang tutup tu. Punya lah teringin, selalu sangat ingat nak pi makan situ. Tadi kebetulan pergi bandar, nampak kedai tu dah buka.. Eh, rasa nak lompat je.. Hehe..  *melampau sungguh mak orang ni* Jgn mara aa.

Dah alang² nampak, haruslah singgah makan kan.. Dah lama sangat mengidam ni. Tak bagi kang, kesian cacing² dalam perut ni.  Meleleh air liur kang.. Wakaka.. So, dah duduk sopan² tu cepat saya order lamb chop idaman hati.. Sekali waiter tu cakap lamb chop DAH HABIS!!  Ya Allah, dugaan apakah ini.. Huhu.. Melepas lagi.. Dia cakap yang tinggal chicken grill je.. Dah alang² sampai situ, tak kan xmakan. So, order juga chicken grill tu..

Sepanjang makan, saya tak adalah bersedih sebab lamb chop tak ada. Tapi tekak rasa loya. Mana tak nya, hampir tiap hari makan ayam, jadi jemu dah saya. Mentang² adik kerja pasar ayam.. Hari² kena makan ayam.. Orang rumah ni pulak masih tak jemu dengan ayam.. Rasa nak masak ayam, makan ayam semua pasal ayam ni jadi malas. Tapi dah rezeki depan mata, tak baik complain. Makan ajela..

Tapi ayam tu tetap tak habis walaupun portion nya tak besar mana pun. Yang bertambah cuma sos blackpaper.. Semangkuk besar dia bagi saya tambah, sampai habis saya bedal.. Sedap betul sos dia.. Nampaknya kena buat sendiri la.. Haih.. Malas sikit bab² banyak bahan ni.. Kalau setakat campak² je ok la..

Yg lain² tu sikit je makan, tapi sos tu habis tau.. 


Yang Aniq pulak, makan roti kaya bakar.. Eh ke roti bakar kaya.. Haha.. Boleh la ye mana² pun.. Janji ada roti yang dibakar lepas tu sapu dengan kaya.. Banyak juga Aniq makan. Sambung pulak dengan otak². Pedas otak² ni, tapi relek je Aniq makan. Dah banyak makan, baru rasa pedas.. Merah padam muka.. Kesian anak mummy.. Otak² ni agak mahal, 70sen sekeping. Biasa saya beli 60sen je.. Tp tak apalah, sesekali rasa.. Bukan selalu, Aniq suka pulak tu.. Ok la kan..

Ni yg Aniq makan. 2 keping, dia makan sorang

Orang² kat kedai makan ni dok tengok je saya snap² gambar.. Agaknya diorang fikir saya ni gila ambil gambar makanan kot.. Haha

Ahad, 14 Disember 2014

Perasaan malas

Baru lebih kurang seminggu saya sangat rajin nak blogwalking..  Ramai juga blog kawan² yang saya terjah. Tapi ntah kenapa dah 2 hari ni rasa malas yang teramat sangat. Saya cuma mampu nak update blog sendiri je..

Dah hampir² waktu kedatangan encik bulan, makin haru biru mood.. Ke laut sungguh.. Udah la asyik and pening²,loya.. 1st time jadi macam ni time tak preggy.. *saya tak pregnant ye, dah buat test, negatif* pening kepala fikir kenapa. So, saya rasa sebab salah saya yang terlampau kurang minum air..  Vco pun saya asyik lupa nak makan.  So, badan lemah.

Setakat ni saya cuba juga gagahkan diri untuk rajin blogwalking, rajin²kan diri update blog. Saya ingat next year nak buat simple GA sempena hari kelahiran MIL &  adik bongsu saya. *doakan saya supaya dimudahkan ye*..

Ehmm.. Xde apa nak cerita dah. Mengantuk  dah ni.. Good nite kawan². :) 

Sabtu, 13 Disember 2014

Aniq belajar baca doa

Saya suka tengok video ni.. Selain dari comel je budak tu hafal doa, saya, hubby &  Aniq pun dapat hafal sama. Dulu rasa nak hafal macam malas &  susah je sekarang dah senang.. Best pulak tu.. Hehe.. Korang pun boleh hafal sama..

video

Aniq dah banyak kali dengar, dia memang suka lah ada suara budak tu. Sekarang Aniq dah boleh ikut sikit² bila pasangkan video ni.. Tapi bukanlah ikut sepatah² macam budak tu.. Cuma dapat bunyi belakang² je.. Yang paling jelas dia boleh ikut yang Part kah kah kah tu.. Amboi.. Yang tu memang jelas bunyi dia..


Saya dah hafal, Korang pun jom hafal juga k..

Jumaat, 12 Disember 2014

Komen pukal

Saya ni agak payah nak blog walking dengan handphone.. Faham² aje lah kan.. Nak pergi satu blog ke satu blog. Nak baca &  komen sekali entry tu. Belum sempat komen dah anak soleh saya datang menerpa. Jari² comel dia pun laju nak tekan handphone kita. Ish³..

Bila ada masa free dari Aniq &  segala yang lain, bolehlah nak blog walking. Jenguk jiran², kak kutu, jijah, kak ina.. Ada lagi blog² lain yang saya suka pergi. Mana tak nya, setiap satu blog ni ada istimewa nya sendiri. Best je baca. Kisah² ibu seharian. Ada juga cerita anak²  dara, &  macam² lah..

Sambil baca tu, mestilah tinggalkan jejak.. Komen seadanya. Tapi kalau betul² ada masa &  sempat, saya suka baca &  komen dari Last entry yang saya baca. Dari situ saya akan komen sampai entry yang paling baru. Contohnya 3 blog tadi. Tapi rekod paling banyak saya komen adalah dari blog jijah. Saya pun tak sedar sebanyak  52 komen saya sehari tu..  Saya komen aje sampai habis semua entry blog Jijah.

Blog² lain pun ada juga buat, tapi tak sebanyak yang inilah. Iyela, kekangan masa kan.. Btw,ty jijah dah buat entry pasal sya. Segan tau..

Jom kita blog walking.. 

Khamis, 11 Disember 2014

MamyPoko Easy Fit Pants

Sebelum ni, dah banyak jenis lampin pakai buang yang saya gunakan untuk Aniq. Dari yang mahal sampai lah yang murah. Saje suka² nak try tengok ok ke tak.. Bila ada je jenama yang orang suggest, saya akan try..

Jenama 1st saya guna tu tak berapa ingat, sama ada petpet atau pun yang jenama mydin tu. Masa tu kat hospital lagi. Balik dari hospital, orang kata petpet bagus. Saya minta hubby belikan petpet. Pakai dalam sebulan dua jugalah. Petpet ni pada saya agak mahal la banding dengan jenama yang ada kat sini. Pakai 2 bulan, MIL saya suruh tukar. Dia minta BIL saya belikan yang biasa anak dia pakai. Lupa juga dah jenama apa. Yang ni memang murah sangat² berbanding dengan petpet, tapi tak sesuai dengan Aniq yang pee pee banyak. Mudah sangat bocor. Sekejap je pakai. Sebulan dia punya pampers tu dah sama harga dengan petpet. Ceh.. Cam tu baik beli petpet semula kan..

Lepas tu saya nak tukar lagi.  Tapi tak nak petpet. Ada orang bagi tahu whoopee ok.. Saya try whoopee.. Yup.. Whoopee best. Tapi semakin anak kita besar, &  banyak pee pee, whoopee ni tak dapat tampung. Baru pakai dah lendut ke bawah.. Huhu tukar lagilah nampaknya..

Saya tukar lagi, pakai drypers.. Yang ni memang best.. Lama juga tahan.. Harga tu agak mahal la dari whoopee.. Tapi kalau lebih tahan, tak mudah londeh dah tentu lagi saya suka. Cuma sekarang ni Aniq tak suka pakai pampers. Kalau nak pakai, dia punya menangis tu melampau-lampau. Kita ni kalau panas je hati.. Jadi, cakap dengan hubby, nak cari yang pants saja.





Sebab dah try dryers best, so cari pampers. Pants on jenama dryers la.. Tp hampeh, tak sesuai dengan Aniq. Londeh yang amat.. Haha.. Biras saya suggest mamypoko.. Katanya ok. Dah beli semalam tapi belum pakai.. Ikutkan sebenarnya, Aniq dah patut free diapers.. Tapi sekarang ni hujan, mudah sangat terkencing.. Jadi, jalan selamat, saya nak tunggu lepas musim hujan baru mula semula..  *alasan... Sorry, mmg alasan.. Tapi tak daya nak basuh lantai 7-8.kali * tunggu lah dulu.. Sorry Aniq ye.. Lepas ni mummy usaha lebih lagi.. 

Rabu, 10 Disember 2014

Kak hani, nad zainal & catalyst

Masih ingat tak sya ada cerita pasal testimoni catalyst yang namanya kak hanita tu..  Ramai yang tak percaya rupanya. Sebenarnya saya masa awal dulu pun tak percaya. Sebab ketara betul muka dia dari dulu dengan sekarang ni.

So saya buka balik instagram, cari balik gambar kak hani yang saya dah share dulu. Memang ada. Ni ha dia..

Tu saya repost dr stokis sy, Ida Hana, Yg dia pun repost dr do kitorang kak hanita..


Kak hani ni memang semua orang tahu kulit muka asalnya macam mana. Dah banyak produk yang dia guna termasuk yang mahal pun. Tapi tak serasi dengan dia. Bila dia serasi dengan catalyst, ramai nak join catalyst sebab nampak perbezaan ketara. So, dengan mudahnya dah jd DC sekarang. Kiranya dah tinggi lah pangkat dia ni. Semua agen rujuk dengan dia.

Saya ingat nak minta dia cakap sikit pasal catalyst ni dari mulut dia sendiri. Tapi dia sendiri tengah berpantang anak kedua. Jadi, tak berani nak kacau.

Masa awal mengandung dulu saya dapat tahu yang kak hani ada fibroid. Dia amalkan vco delima je. Alhamdulillah kecut fibroid dia.. Ni nanti saya detail kan ceritanya  lain kali.

Kak hanita, masa dia nak pulihkan muka dia tu, dia amalkan vco dengan collagen je dulu. Masa tu vco asli je yang ada.. Harga vco ni baru rm39.90, collagen pulak baru rm59.90 sekotak. Ambil 2 kotak baru rm119.80.. Kira senang kira dalam rm160 ajela nak maintain cun. Bukan setakat kulit dia je jadi licin tu, kesihatan dia pun jadi lebih baik sebab amalkan vco tu kan.. Vco tu kan fungsinya baiki sistem badan.I

Lepas muka kak hani makin ok, dia amalkan colla C pulak. Sekali dengan vco argan. Yang dua ni lagi murah kosnya.. Baru rm125.00.. Muka pun bukan setakat lembut, sihat, tapi juga pinkish je.. Comel sangat..

Sekarang kak hani maintain dengan argan dengan colla C je. Sesekali top up dengan collagen. Sama juga macam nad zainal. Awal² dia makan vco &  collagen, sekarang nak maintain dia makan colla C &  vco je..

Nad zainal..  Kiri gambar baru, kanan gambar lama


Nad ni pun ramai yang tanya dia makan apa. Sampai customer cari saya siap dengan gambar dia ni. Katanya nad makan apa, kulit dia nampak sangat beza. Biasalah, peminat tegar kan. Nampak saja perubahan pada muka artis kesayangan dia. Siap ada Yg seorang tu datang pada stokis saya nak cari yang nad makan. Dia pengikut dari dulu, masa nad baru² berlakon muka lain katanya, sekarang lain.. Padahal dia ni pengguna 1 produk MLM yg terkenal kat Malaysia ni. Sekarang dah jadi agen catalyst pulak.. Alhamdulillah.. Maknanya orang nampak la bagusnya catalyst ni..

Nak tengok apa kata kak hanita pasal catalyst,  jenguk lah blog dia..tp org busy, lama dah dia tak update blog.. Klik sini untuk pergi ke blog kak hani ye.. 

Selasa, 9 Disember 2014

Taman Bunga Encik Suami

Hobi my hubby adalah berkebun. Hobi saya pulak tengok hasil berkebun dia.. Haha.. Saya pun suka berbunga -  bunga, menanam bagai ni.. Tapi dengan si Aniq ni adalah tersangat payah lainlah kalau macam tanam sayur. Boleh saja bawa Aniq sebab sayur ni tak payah nak tukar² pasu lah, gembur² tanah semua.  Paling kuat pun, baja, sembur racun.  Dah itu je..

My hubby punya minat nak berkebun bunga ni datang dari MIL saya. Kat rumah MIL banyak jenis bunga. Jenis² cili pun banyak. Dari mula sikit² je minat, sekarang minat hubby dah makin dalam. Kat rumah saya ni penuh bunga. Asal shopping mesti nak beli pasu. Keluar tempat yang ada jual juga, dia nak singgah cari bunga, cari tanah. Saya ni tukang ikut &  tukang komen. Haha

Ramai yang sangka bunga² ni saya yang punya. Tapi bila dah tahu hubby yang punya, masing² cakap untunglah saya. Alhamdulillah, kalau dia tak suka bunga pun saya masih beruntung ada dia dengan saya sekarang ni..

Baru² siap ada orang datang rumah, katanya nak beli bunga. My hubby bagi aje kat orang tu.  Dapatlah 3,4 pokok bagi kat dia. Lepas pada tu, lagi lah semangat hubby nak besarkan mini garden dia ni.. Saya tumpang happy je. Dapat juga petang² keluar temankan Aniq main sambil kacau pokok kesayangan abah dia.. Haha















Inilah antara hasil tangan my hubby. Yang bunga dekat luar rumah tu sebab landskap ni nak berubah lagi. Nak tambah baik lagi mini garden ni.

Lepas siap nanti saya tayang lagi mini garden ni ye..  Tapi tak tahulah bila nak siapnya. Semua ni my hubby buat seorang dia je.

Isnin, 8 Disember 2014

Teringin Lamb Chop

Saya ni suka makan makanan western.  Kebanyakan yang western ni memang kena dengan tekak saya. Tak kisah lah pasta ke pizza ke apa kebanyakannya memang suka sangat.  Yang paling saya suka dah tentulah lamb chop atau pun steak &  yang seangkatan dengannya. Puncanya adalah sebab saya suka daging.  Terlampau suka.. Hehe

Saya dah  lama teringin nak makan lamb chop, last saya makan masa saya duduk di Serdang dulu.  Dah pindah duduk Muadzam ni lama tak makan, jadi teringat-ingat.. Kebetulan tiba² ada kedai baru buat masakan western.  Ya ampun, seronok tak terkata saya.  Bila makan kat situ, rasa heaven giler.. Ambil kau.. Bukan senang saya nak suka makanan kat kedai tau. Selalunya ada je problem. Tapi yang ni. Alhamdulillah, saya ok. Cuma ada sekali dua tukar chef, coleslaw dia rasa lain sikit. Tak kena sangat pada tekak saya.  Tapi bolehlah..

Sempatlah 4,5 kali makan kat sini. Yela, nak makan selalu tak boleh lah. Nak makan luar je memanjang. Lagi pun kena pergi bandar, my hubby cukup malas. Dengan nanti Aniq nak berlari dalam kedai, tak kuasa nak keluar selalu.  Lama tak makan, kali ni teringin lagi. Tapi kedai dah tak buka.!  Nak nangis saya.. Kenapa?  Kenapa?  Sampai hati bagi saya mengidam.. Hukhuk

Rasanya hampir sebulan dah kedai tu tutup.  Saya agak dia tak ada pekerja sebab nampak dia ada iklankan nak cari pekerja baru. Ikutkan hati, nak je saya kerja kat situ. Tapi hubby tak benarkan saya kerja.  My hubby tau, saya suka duduk rumah main dengan anak je. Karang kerja baru sekejap, dah bosan. Hehe.. Bagus la encik suami ni.. Sayang betul kat kita.. Haha

Disebabkan saya dah terlampau teringin, saya tekad nak masak sendiri. Tapi memandangkan kat Muadzam tak cukup bahan nak cari kenalah tunggu nanti² bila ketempat lain. Beli bahan siap² termasuk lamb tu. Pastu perap sendiri je. Buat banyak², bekukan. Nak masak nanti senang.. Tengoklah bila² tapi yang pasti bukan dalam masa terdekat ni. Harapnya  sementara tu kedai tu dapat buka semula lah.. Kesian kat saya.. Tak boleh tidur malam kalau datang teringin sangat tu..

Nah, saya belanja Korang tengok lamb chop ni.. Bukan gambar sya punya pun.. Encik Google punya.. Hehe.. Credit pd tuan punya gambar.. 

Ahad, 7 Disember 2014

hilang dah gula kapas

my hubby suka makan gula kapas. masa mula2 kawen dulu saya rasa agak pelik juga lelaki suka makan gula kapas. tapi dah lama2 benda tu jadi biasa. saya pun berjangkit.. sekali suka makan . tapi tak suka sangat lah sebab saya tak suka benda manis.. kata orang, * kata orang lah kan* orang yang tak suka makanan manis ni hidup dia tak manis.. betul ke? haha.. yela tu kononnya kan..

oh.. lupa nak cerita tadi pasal gula kaps hilang..kisahnya, hubby saya ada beli sebungkus gula kapas. konon nak makan masa kitorang tengok movie. alih2 masa balik tu, hubby dok buat benda lain. so, saya makan dulu dengan Aniq.Aniq ni pun sama juga macam abah dia, suka makan gula kapas.. selalu sebungkus tu diorang kongsi berdua..

lepas makan nasi lemak, saya dah kenyang. Aniq nak makan gula kapas, tak tunggu abah dia dah, saya bukakan sikit untuk dia makan. eh.. dah buka terus bawa lari makan sorang2.. sabo ajelah anak oii..lepas tu saya tak tahulah apa jadi, sebab saya dah bawa Aniq masuk tidur.

dah siap tidurkan Aniq, my hubby tanya mana gula kapas. dia nak makan, saya memang tak perasan kat manalah Aniq letak gula kapas tu. puas cari satu rumah, dari dalam rumah ke luar rumah.
Langsung tak jumpa.

saya risaulah,bukan sebab tak dapat makan., tapi takut tetiba datang banyak je semut sebabkan gula kapas tu.. Nanti sendiri juga yang susah.. Memang sampai ke sudah saya tak jumpa gula kapas tu.. Ntah kat mana Aniq buang. Nak kata dia makan semua, tak mungkin sebab besar gula tu.. Lagi pun, tak kan Aniq makan dengan plastiknya sekali.. Betul tak?


Lebih kurang mcm ni la yg Aniq makan tu.  Tp ni gambar dari Google.. Credit pd tuan punya gambar.. 

Sabtu, 6 Disember 2014

Denyut pada rahim..

Semalam masa tengah tengok cerita dengan hubby &  adik², tetiba je rasa sakit kat bahagian ari².. Rasa macam cramp tapi tak la kuat sangat. Masa tu tak tahu nak buat apa dah masuk bilik terus baring.

Sambil baring dok tekan² la kat bahagian sakit tu.. Rasa kurang lah sikit. Tapi terperasan macam ada denyut pulak.  Ermm.. Pelik.. Denyut apa..  Masa tu fikiran dah merawang jauh fikir Last period bulan lepas. Tarikhnya dah lupa.. Nak buka handphone, malas.

Yang denyut tu rasa sebelah kiri.  Rasa pulak belah kanan.. Ada juga, tapi slow je banding dengan belah kiri.. Aduhai.. Terasa takut tiba².. Nak period ke?  Selalunya tak adalah macam ni.  Satu benda je yang dirisaukan, takut ada sakit apa²..

Faham² aje lah, rahim ni banyak bekerja. Manalah tahu kalau ada sakit pulak... Memang takut sangat.  Apa pun setakat hari ni, ada juga rasa sakit sikit² &  sesekali. Tapi tak berani lah nak picit² ke apa..

Saya ada try Google, tapi banyak yang kata tanda macam tu biasanya pregnant.. Kalau pregnant tak apalah. Risaukan banda lain je..  Kalau ikutkan abah Aniq ni, dia dah ready nak tambah anak. Saya pun ok je kalau ada pun. Cuma kalau ikut saya, boleh tunggu lah sikit lagi. Sekurang -  kurangnya Aniq dah 2 tahun lebih atau 3 tahun.. Saya pun memang dah rindu masa mengandung dulu. Cuma kalau boleh nak tunggu dah pindah rumah baru baru nak ada anak lagi. Sebab kang payah nak pindah bila dah start ramai ni..

Apa² pun harap tak ada apalah..  Bukan sakit.  Risau sangat saya ni. Hukhuk.. Nanti kalau ada lagi sakit tu datang &  dah lepas pada tarikh patut period, saya akan ke klinik.. Nak tengok dah kenapa sakit.. Tunggu lama² kang bahaya pulak..

P/s: saya teringin nak baby kembar.. Kembar sepasang macam adik tiri saya atau kembar dua perempuan.. Harap² makbul doa saya.. Amiinn... *berharap ni.. Hehe*

Jumaat, 5 Disember 2014

Kunyit.... Again...

Hurm..  Ini budak nama Aniq ni memang suka buat mummy dia jadi naga..  Nak sembur² api je memanjang.. Saya ni kalau dah geram, sekali warning tak jalan, 2 kali warning pun tak jalan, memang siaplah.. Naga ni pakai kuasa veto seorang mak la..  Denda sama dia..

Semalam geram betul.. Tengah kita nak masak, dia datang ke dapur.  Kalau dulu, ada pagar yang menghalang dia dari datang dapur,.  Sekarang pagar pun dah tak ada, kena langgar dek gajah² dalam rumah ni.. Jadi, Aniq mudah nak bermaharajalela kat dapur. 


Tengoklah lantai.. Kuning kena kunyit ni bukan senang nak hilang. Berminggu baru hilang. Itu pun lepas dah kena sental berulang- ulang kali.. Baru hilang.. 

Saya punya lah geram.. Angkat si budak kuning ni..  Basuh badan dia, lepas tu tinggal dia dalam bilik. Haa.. Nangis kau.. Tak lama lps tu saya keluarkan dia.. Punya lah suka, dia pergi balik kat tempat kunyit tadi, duduk atas kunyit &  bergembira.. Siap lompat² lagi atas kunyit tu.. 

Adoi.. Saya dah tak tau nak kata apa.  Nak marah pun rasa tak jadi.  Kesian pulak tengok dia. Bukan tak ada mainan,  tapi dapur inilah yang paling dia suka. Sebabkan macam tu lah hubby saya nak belikan dia satu tent untuk dia main dalam tu.  Tapi rumah kami ni kecik, mana muat masuk tent bagai.. 

Selalu macam ni lah keadaan saya kat rumah. Kecoh dengan Aniq saja. Tu belum lagi dengan pakcik² Aniq yang sentiasa nak  dimarah. Mana tak nya, semua akak yang nak kena pantau. Campur dengan  abah Aniq lagi, cukup lah saya jadi ibu beranak 5.. Semua lelaki.. 

Huarrghhh.. Letih badan, letih otak.. So. Macam mana nak update blog? Dah penat, daku tau nak tido je.. Hehhe

Khamis, 4 Disember 2014

Adik Aniq..

Aniq belum nak jadi abang ye.. Tajuk tu macam tu sebab saya panggil Aniq ni adik ataupun baby. Sebenar nya tak tahulah kenapa panggil dia adik walau pun dia anak sulung. Saya pun pelik.. Haha

Hubby saya pernah tanya, kenapa panggil adik? Ntah, saya pun tak ada jawapan.  Habis tu nanti dah ada adik nak panggil apa pulak?  Saya kata nanti panggil lah abang pulak. Hehe.. Harap Aniq ok ajela ye.. Lagi pun ikut sepupu, Aniq dah dipanggil abang pun. Ada 3 adik sedara bawah dia. 2 orang sebaya Aniq, tapi lahir kemudian. Yg seorang lagi baru 5 bulan..

Pasal adik yang akan datang tu, nantilah difikirkan. Masih ada setahun setengah lagi untuk preparation nak ada orang baru. Bagi lah peluang Aniq nak bermanja juga. Lagi pun, saya tak nak terburu-buru. Kalau ikutkan hati, nak aje tambah family sekarang. Dah rindu masa mengandung dulu.. Tapi sabarlah, tunggu rumah baru au siap dulu. Lebih kurang 2 tahun lagi untuk settle.

Sementara ni, Aniq main dengan mummy aje lah..  Adik belum ada.. Tak apa lambat sikit, nanti dah sampai masa kita bagi dapat twin terus lah.. Seorang lelaki Seorang perempuan macam acik Wan, atau pun dua² perempuan macam acik wana & acik  mila.. Terus jadi ramai kawan Aniq.. Hehe..

Doa.. Doa.. Doa.. Usaha lebih.. Chayok Ahm &  Sya!

My love.. Muhammad Danial Aniq.. 

Rabu, 3 Disember 2014

Aniq & motor

Aniq ni kalau nampak pak cik dia keluar rumah mesti nak ikut.  Ala, kalau mummy atau abah keluar pun sibuk juga dia nak mengikut. Saya selalu bila keluar depan rumah, ada hal sekejap² pun memang tak bagi Aniq keluar sama. Nanti dia lari sampai kat jalan, kadang² kita langsung tak perasan.

So apa saya buat, saya ajak hubby saya bawa kitorang naik motor jalan² round perumahan kitorang ni untuk pujuk dia. Ikutkan saya ni sebenarnya penakut naik motor. Trauma sangat jatuh motor dengan umy dulu tu. Tapi demi anak, gagahkan jugalah diri ni.

Aniq ni, kalau bawa dia jalan kaki mesti nak jalan sendiri. Tak nak bagi pegang dia langsung. Bila lepas, menonong je jalan tinggalkan mummy &  abah kat belakang. So, cara terbaik kita naik motor. Aniq suka sangat naik motor. Kalau orang baru naik, tak start lagi dia dah panjat. Tak kiralah cara apa pun, nak naik juga..

Aniq &  pak teh nya.. Jangan merempit tau!  


Bila dapat jalan² naik motor, dia diam je. Seronok sangat sampai terdiam kot!  Hehe.. Insya Allah, lepas balik tu dia akan jadi anak soleh.. Sebab dah layan dia kan.. Seronok tengok..  :) 

Selasa, 2 Disember 2014

Semakin cerdik!

Aniq dah makin pandai.. Macam yang dia pandai termasuklah bab handphone. Anak² sekarang canggih betul kan?  Betullah kata ibu Rose, benda ni walau tak ajar, dia akan turun secara genetik walaupun sikit. Itulah, sikit² lama² pandai semua. Mengalahkan mummy dia lagi..

Handphone ni kalau kita tinggal nak cas pun tak boleh letak kat tempat yang dia boleh capai. Kalau dah sampai kat tangan Aniq, memang habislah.. See, dia dah tukar wallpaper handphone saya.

Letak gambar taylor swift lagi tu..  Hehe


Ni bukan dari gambar tau..  Ni sebenarnya dari video.  Ntah macam mana dia buat boleh jadi wallpaper..  Hebat anak mummy..  Haha..

Nak kena tukar balik wallpaper ni. Seram pulak tengok muka taylor tu.  Baik letak gambar kitorang selfie kan? Lagi cun.. Haha.. Jangan muntah ye korang!

Isnin, 1 Disember 2014

Kemaskini BR1M

Siapa ada mohon untuk BR1M? hari tu kan dah keluar yang kena update sebelum 31 Disember kan..  Ramai yang cepat² nak update. Tapi masalahnya sebelum 1 Disember, kita tak boleh nak update pun. Ramai yang marah² pasal tak boleh nak kemaskini borang BR1M.. Tu pasal tak baca betul ² lah..

Ok, sekarang dah 1 Disember, dah boleh dah nak update.. Cepatlah update sementara ada masa lagi. Jangan lengah ². Sebab yang kali ni memang sekejap aje masa dia bagi untuk kemaskini.. Kalau terlepas rasanya tak dapat dah. Tak tahulah kalau boleh buat rayuan.


Credit to e-br1m

Bagi yang nak update tu boleh klik Sini.. BR1M kali ni untuk 2015 ni pembayaran dia pun dah lain. Pembayaran BR1M kali ni ada 3 kali. Ada diorang bagi tahu bulan berapa nak buat pembayaran, cuma saya dah lupa.. Jangan lupa semak betul² alamat, nombor telefon. Dan isi sekali maklumat waris untuk khairat kematian.. Lagi satu, rasanya agak susah nak update menggunakan handphone. Jadi, nasihat saya, guna lah pc ye.. Saya dah try dah guna handphone, tapi tak keluar apa pun. Tapi kalau yang guna handphone canggih tu bolehlah cuba. Mana tau handphone cap ayam macam saya ni je yang tak boleh... Hehehe

Ok lah..  Ohh.. Sebelum terlupa, hari ini birthday cousin saya.  Apis namanya.  Kitorang sebaya. Tapi dia ni lahir kemudian, so, dia adik.. Hahaha.. Wish sikit untuk mamat ni.. Semoga diberkati &  dipermudah rezeki, keberkatan ilmu, umur.  Di beri jodoh yang baik juga.. Insya Allah.. Amiinn...


Happy birthday Apis! 

cubaan untuk tangkap gambar

Biasanya waktu tengah hari my hubby akan balik rumah untuk rehat. sebab rumah dekat dengan tempat kerjakan, boleh nak rehat badan sekejap. sambil tu boleh nak makan -makan tengah hari kat rumah. bila hubby kat rumah, saya pun kenalah buat air & hidangkan makanan

masa saya ke dapur, anak soleh saya si aniq ni pun cepat -cepat capai handphone saya. kebetulan masa tu memang saya tak kunci screen. dapat kat dia apa lagi, swap habislah mana yang dia nak tengok. ntah betul-betul pandai ke main swap aje pun saya tak tahu. hubby saya yang baring sebelah aniq ni biarkan ajelah dia nak buat apa pun. janji jangan dia hempas handphone tu sudah.

lepas je settle kerja saya kat dapur, say ambil semula handphone.. ya Allah.. dia dah tangkap gambar punyalah banyak. ntah apa -apa je gambar yang aniq dah snap. semuanya gambar bergoyang, tak jelas. termasuklah gambar abah dia yang tengah berbaring nak tidur tu.ada lagi gambar jam abah, gambar lantai,bantal.. eh.. banyaklah.. tergelak-gelak saya tengok.

banyak sangat gambar, ada saya dah delete. tapi saya simpan sekeping dua buat kenangan. 1st time aniq try snap gambar. walau pun tak begitu cun, tapi hasil yang boleh dibanggakan..hahaha..


Ha...  Nah..  Aniq belanja 1 gambar..  :)

Isnin, 24 November 2014

Testimoni VCO Catalyst

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم


Hari ni nak share kat kawan² semua cerita pasal testimoni customer saya dengan catalyst. Ramai juga dah bagi positif feedback sebenarnya cuma sya tak yakin lagi sebelum ni. Sebab, semua yg bagi ni adalah dari orang² yang rapat dengan saya. Jadi setakat dari mulut diorang aje lah.  Apa pun, saya berterima kasih kat diorang sebab sudi berkongsi testimoni.. Sayang korang mmuahh muahhh muahhh..




Ok.. Testimoni pertama datang dari kawan umy saya. Acik ni namanya Rozita. Kitorang panggil Cik Rozi  je. Dia amalkan vco asli selama 2 bulan untuk masalah sakit sendi dia. And dia pun ada masalah kulit yang super sensitif. Sebulan dia amalkan, dia kata sakit badan dia hilang. Memang dia suka sangat. Saya pun happy juga sebab tau lama dah pasal sakit belakang dia tu, sakit sendi lagi. Anak² dia pun mudah sakit, lepas makan vco, dia cakap alhamdulillah dah tak selalu demam. Anak dia cerdik, harapan sekolah. Tapi selalu demam. Kalau selalu demam, payahlah nak ke sekolah kan.. Takut nanti menurun prestasi. Masalah kulit Cik Rozi pun dah makin ok. Sekarang dah berbulan repeat order untuk family dia juga.

Testimoni kedua datangnya dari umy saya sendiri. Awal² makan vco, umy cakap tak ada apa pun. saya tak pelik, sebab saya masa awal-awal kan pun tak rasa apa-apa. rasa macam biasa je. umy teruskan juga makan sampailah ada sekali umy bagi tahu yang kalau umy demam atau sakit kepala, dah tak payah cari panadol. makan je 2 biji vco lepas tu rehat. bangun nanti insya allah dah ok. happy saya dengar, bukan apa, saya tahu umy saya ni selalu sangat demam & sakit kepala. banyak sangat makan ubat nanti tak elok untuk badan. testimoni kedua dari umy ialah masa umy baru balik dari hospital. masa tu umy kena cek tekanan darah, kolestrol dll.. umy memang wajib kehospital setiap bulan sebab ada darah tinggi & jantung. and bila demam, kencing manis pulak muncul. tapi baru-baru ni cek semuanya normal. tak ada darah tinggi, gula ok, kolestrol, pun ok.. semuanya normal. Alhamdulillah berkat amalkan vco tak putus-putus. umy saya memang amalkan vco semata, tak ada makan benda lain.

testimoni lain antaranya, kawan saya. dia ni terpaksa bekerja lebih masa sebab ayah dia sakit. so nak cari duit lebih. kesian sangat dengan dia. so dia nak try vco untuk tambah tenaga. 2 bulan dia amal, sekali saya terlupa nak order vco dia. yang pada saya semua dah habis stock. terputus sekejap vco dia. bila saya jumpa dia nampak terlampau letih, tak bermaya. dia kata dengan saya, selama ni amalkn vco adalah dapat top up tenaga dengan vco. sekarang dah terputus, jadi mudah letih. kalau selalu, dia kurang tidur pun , masih lagi semangat nak bekerja, tapi masa tu dia  nampak sangat keletihan. kesian pulak saya tengoknya. rasa bersalah!

ada beberapa lagi testimoni yang saya tak dapat nak upload kat sini. kang panjang lagi ceritanya. antaranya adik saya, yang makan vco untuk tambah susu badan. yeap!! memang berkesan. Sepupu saya bagi husband dia makan vco untuk berhenti merokok pun dah stop merokok pun sekarang. yang ada masalah eczema pun dah tak ada dah masalah kulit tu. total bersih. tak muncul-muncul dah walaupun kadang-kadang kulit kering sangat.

macam saya sendiri pun banyak testimoni diri sendiri.. cuma tak terupdate kat blog.Nantilah, insya Allah satu hari nanti. hari tu pun dah terstop makan vco sebab kekurangan bajet hari tu. sekarang dah ada vco balik, asyik lupa nak makan. bila tak makan tu, kita boleh beza kesan makan dengan tak makan. sebab apa yang kita makan hari ni dah banyak yang tak bagus untuk kesihatan. kalau kita tak top up dengan supplement, kita akan mudah letih,mudah sakit,nak buat apa-apa pun rasa malas yang teramat sangat.sebab tak ada tenaga. ni nak mulakan balik konsisten makan vco. tak boleh nak tinggal lagi dah. saya ni dah memang manusia jenis yang lemah antibodi . mudah sangat sakit.

Ahad, 23 November 2014

Nak Daftar Syarikat

Assalamualaikum..

hari ni awal betul bangun.. pukul 3 pagi dah sedar. excited sangat nak buat pendaftaran syarikat..hehe. semua info pasal nak daftar ni saya dah dapat dari minggu lepas. ikutkan hati asalnya saya malas nak daftar. cuma dah sekarang ni wajib, nak tak nak, buat jugalah kan.. karang tak buat, lepas tu kena saman kang payah.

lepas solat subuh tadi, rasa tak tahu nak buat apa, saya online cari alamat & no telefon pejabat SSM Johor. hari ni hari ahad, kalau saya buat kat pahang pun pejabat tutup. baik buat kat segamat. hari ni kan johor dah mula bekerja.. tu yang best berjiran dengan negeri yang lain hari cutinya..hehe..jadi, masa kita bercuti, mereka dah mula bekerja,jadi tak sesak. and ada urusan pejabat yang kita boleh buat waktu cuti kita ni. kalau tak, terpaksa bercuti hari kerja lah kan.. leceh lak tu nak dapat cuti..

balik semula cerita pasal nak daftar ssm tadi. saya yang dah excited ni bukaklah laman web SSM cari alamat. aduhaii... rupanya SSM johor ni kat Bandar JOHOR BAHRU..Alahai.. dekat sangat tu.. abeslah saya, tak cek awal-awal alamat dia. mesti jap lagi kena marah dengan my hubby. cuma mujurlah memang kebetulan kami nak ke KWSP segamat. ada jugalah urusannya nanti nak kesana. Bukan apa, saya dah cancel jadual hari ni yang sepatutnya kitorang pergi KL. adik saya nak cari barang bisnes dia. cissss Cake betullah.. ini haa alamat kat johor.. siapa nak no telefon pun ada kat situ..





sekarang saya pun dah blurr.. kena jugalah pergi kuantan untuk daftar, ataupun tunggu wakil SSM datang sendiri ke muadzam. Masalahnya saya tak tahu bila diorang nak datangnya. Sepanjang saya kat muadzam ni, tak pernah lagi jumpa dengan wakil SSM pun. selalu umy saya pergi kuantan untuk urusan SSM termasuk yang baru-baru ni pun. kena juga ke kuantan. kalau kuantan memang lecehlah sebabnya tak dapat pergi hari cuti. kena cari hari bekerja juga.

tak apalah, saya cuba call pejabat SSM kejap lagi. tanya manalah tau ada wakil diorang nak datang segamat hari ni kan.. dapatlah saya settlekan urusan daftar syarikat. kalau tak, kenalah menunggu masa sesuai nak pergi kuantan tu.. sebab saya nak daftar partner punya, kenalah ajak partner saya, Encik Ahmad Affendi a.k.a my hubby..

Jumaat, 7 November 2014

Catalyst vs _______________

ok.. tajuk kat atas tu agak berdebar sikit ye.. jangan risau kawan2.. Sya bukan nak kondem produk lain ye..tiap2 produk ada kehebatan tersendiri. kita kena akui tu. bukan hanya ada satu produk yang bagus kat dunia ni. ada banyak. cuma yang paling bagus tu tak tahulah kan..tak  boleh nak kata sebab ada sesetengahnya memang serasi dengan kita, ada juga produk yang kurang sersasi. tapi bukanlah bila tak serasi maknanya brand tu semua tak bagus..

sambung lagi. ramai customer yang tanya sya , apa beza catalyst dengan produk lain? sya pun selalu tertanya-tanya juga. apa beza? catalyst ni sama je ke macam produk lain kat pasaran? lepas dah sembang-sembang dengan stokis ida hana, barulah sya nampak apa yang bezanya. meh sini kita baca. sya listkan sikit ye..

1. catalyst ni target utama dia bukan untuk kecantikan. yelah, kalau korang perasan, banyak lambakan produk putih sana sini kat internet. ramai orang kejar nak putih. yang dah putih pun nak putih lagi. sampai nama produk pun ada kaitan dengan putih-putih. ehh..jangan salah faham. bukan sya kata yang putih2 semua tu tak bagus. bagus tak bagus kena tengok ingeridient dia k..catalyst  tak sama macam ni semua. sya tanya kak ida, kenapa produk catalyst tak ada yang utamakan nak putih segala. paling kuat pun, cerah & nampak pinkish macam tu.. dia kata, bos kata dia buat lebih pada nak jaga kesihatan. bila badan sihat, automatik kulit kita pun cantik, berseri. bukanlah sebab putih semata. nanti putih2 pun pucat aje tak cantiklah kan?? yang catalyst ada untuk jaga kecantikan kulit, supaya halus mulus,cerah sekata. kata doktor, pencerahan yang selamat adalah yang hanya naik 2 step dari warna kulit asal. kalau lebih, dah tak selamat. maknanya produk tu dah boleh pi buang.mesti ada kandungan bahaya.

yang no 2 pula yang membezakan catalyst dengan produk lain ialah, setiap set yang kita nak tu tak sebanyak macam set brand lain. kalau yang lain tu untuk tulang satu, untuk kulit satu,vitamin sekian lain,untuk itu lain, ini lain. sekali kira dah berapa kat situ. lagi pun , berapa orang yang mampu nak makan sebanyak-banyak tu? yang rajin, baguslah.yang tak rajin? rugi.. kesian tau..walaupn tak mahal mana setiap satu, tapi kalau dah sampai 6 item sekali jalan, banyak juga nak keluar duit. tak termakan pulak, lagilah sayangnya. beza dengan catalyst, set yang paling banyak pun, set skincare dengan set berpantang 'jamuless'. set skincare ni ada 6 ietm. biasalah, kalau skincare memang banyak stepnya. tapi dengan set ni yang tahan 3 bulan, tak adalah terasa apa sangat pun. kira sama harga je dengan skincare yang kat pasaran. kualiti pun bagus.yang set berpantang, tu bukanlah set yang sebenar-benar yang catalyst keluarkan untuk tu. tapi boleh guna dalam pantang untuk orang yang prefer jamu less. takut baby panas ke apa kan..set yg ni paling banyak pun 5 item je.itu pun sebab ada vco liquid & vco softgel. kalau softgel saja, atau liquid saja, jadi ada 4 jela dalam set tu. kalau nak basic ada 3 je.. punyalah sikit set dia. tapi kalau orang yang kurang rajin nak makan itu ini sampai 5-6 item, sesuai sangat lah set  ni.

perbezaan no 3 ialah harga adalah mengikut kemampuan. contohnya, vco asli dengan vco argan,delima aprikot harga adalah berbeza. vco asli baru rm40. yang argan ,delima, aprikot rm65. so, ikutlah kemampuan. semuanya pun jaga kesihatan dalaman & luaran. dari hujung rambut sampai hujung kaki. cuma apa bezanya, apa yang kita nak fokus.macam argan fokus pada kulit. argan semua orang tau untuk kecantikan kulit..yang delima bagus untuk warga emas atau ibu mengandung. aprikot bagi yang nak jaga kesihatan, elak kanser dan sebagainya. sama juga dengan item yang untuk kulit. ada colla c, collagen, ambience. pelik kan? kenapa ada 3 benda sama? semua untuk kulit. tapi yang bezanya adalah harga.. colla c baru rm59.90, yang collagen primeum rm119.80 yang ambience rm259.00.. colla c adik beradik collagen. tapi dia kurang sikitlah dari collagen. sesuai sangat bagi yang nak jaga kulit, tapi dalam bajet yang agak simple gitu.. collagen ni standart..harga pun agak2 sedang2.tak murah sangat, tak mahal sangat. yang ambience harganya memang agak mahal. tapi kandungan dia super power.. 6X GANDA dari kandungan collagen biasa. yang ni warga emas sesuai sangatlah. hilang sakit lutut,sendi semua. yang ambience betul2 super power.

yang ni antara 2 perbezaan yang ketara pada catalyst dengan produk lain. setiap satu tu sebenarnya dah complete set. contohnya vco. kalau ambik vco argan ke vco delima ke semua dah ada situ. untuk kesihatan, untuk kulit. complete. dah tak payah pening nak ambik untuk kulit lagi. tapi kalau ada bajet lebih, nak yang penjagaan khusus untuk kulit, silakan lah pilih nak colla c ke collagen ke, ambience ke.. tiga2 untuk kulit.kasi kulit cerah, halus, pinkish gitu. yang beza dari segi ingridient dgn harga jela.ikut kemampuan.

sekarangdah nampak kan apa bezanya catalyst dengan yang lain? kalau dulu rasa sama je dengan lain2 tu. orang buat produk kecantikan , kita pun nak buat..kan???tiru la tu..sebenarnya tak.. catalyst tak tiru pun..ok..dah puas menaip ni.. nak rehat pulak. hari ni 1st day train Aniq untuk free diapers. penatttt...tapi setakat ni kesabaran tinggi lagi..haha..nanti kita cerita lain ye yg ni..

sesiapa yang nak dapatkan produk catalyst, silalah pm/wechat/whtaspp sya kat 013-985 5875 ye.. kawan2 area keratong , muadzam shah semua, boleh dapatkan by hand. kita c.o.d je.. senang tak payah pos dah..  nak cari kat fb pun boleh.. klik sini ye....pm je, nanti sya balas k..bye2 cayang semua..mmmuahh..

Khamis, 6 November 2014

Catalyst Ambience



Ambience adalah produk hebat yang dikeluarkan catalyst nutraseutikal.  Ia sangat sesuai bagi semua orang yang mahukan penjagaan kecantikan &  kesihatan dalam satu langkah sahaja.  Ia adalah penjagaan yang sesuai bagi warga masa kini yang sentiasa sibuk tetapi mahukan yang terbaik untuk tubuh luaran &  dalaman.

Ambience memiliki kelebihan 6x ganda kebaikan collagen yang terdapat di pasaran. Bukan 2 atau 3 kali ganda,  tetapi 6X GANDA!  Ia diperkaya dengan pelbagai ekstra yang benar² berkualiti supaya menjadikan ambience satu²nya yang produk yang mewah dengan pelbagai kebaikan.  Cuma 1 sachet sehari, mampu menjadikan tubuh lebih sihat bertenaga, kecantikan &  keserian wajah juga bertambah.

Menggunakan kaedah pengeluaran berteraskan teknologi Nano serta formulasi PhythoCellTec Malus Domestica (Stem-cell), ditambah pula dengan bahan Glutathione serta Coenzyme Q10, ia menjadikan Ambience produk pemakanan kesihatan terkini yang mampu memberi impak/kesan SEAWAL 2 MINGGU PERTAMA PENGAMBILAN!! Pengguna dapat merasai perbezaan dan keberkesanannya dalam menjadikan struktur kulit lebih halus, cerah, anjal dan sihat dalam masa lebih singkat. InsyaAllah, Ambience adalah produk makanan tambahan yang selamat sepertimana produk2 lain keluaran Catalyst. Ia amat di syorkan untuk mereka yang berusia bermula 30 tahun ke atas kerana ketika ini badan sudah mula memerlukan vitamin yang boleh merawat sendi2 dan tulang rawan badan selain atas faktor kecantikan.

Ambience adalah pilihan bagi mereka yang ingin merawat masalah kulit dari dalam seperti jerawat, jeragat, kulit kusam, tidak sekata, kendur, tidak bermaya (pucat), liang pori terbuka, kasar dan ingin memerangi tanda2 penuaan dari awal agar kulit kelihatan lebih muda remaja dari usia sebenar. Dengan Ambience,  tidak perlu lagi melakukan suntikan atau pembedahan kosmetik untuk kelihatan awet muda. Pengambilan Ambience juga membantu menangani masalah jantung, masalah sendi2 & tulang rawan. Ia akan merawat dan memulih dan memelihara dari dalam
.


Antara kandungan dalam Ambience adalah..

*Astaxanthin - mengurangi garis halus serta tanda2 awal penuaan, bahan UTAMA yg amat bagus
* Apple Stem Cell - memperbaiki, merawat dan memulihara kesihatan sel2 badan
* Coenzyme Q10 - untuk kesihatan jantung secara menyeluruh
*L-Glutathione - mencerah dan memutihkan kulit
*Maqui Berry - menguatkan fungsi kekuatan tulang dan sendi (bagus untuk pesakit artritis/gout)
*Acai Berry - membantu mengurangi kedutan dan anti-penuaan
*Pine Bark - memperbaiki, menganjal dan menjadikan kulit lebih halus/gebu
*Acerola Cherry - mengurangi keradangan kulit
*Grape seed - melambatkan proses penuaan awal
*Collagen (bovine) - mengukuhkan kesihatan sendi tulang dan tisu rawan juga menganjalkan kulit, mengurangkan alahan
*Apricot - meratakan tona warna kulit dan menegangkan kulit
*Aloe Vera - meningkatkan kelembapan/kelembutan semulajadi kulit dan mengelakkan kekeringan kulit (hidrasi)
*Agaricus Blazie Murril - bersifat anti-kanser dan meningkatkan sistem imun/antibodi badan
*Sea Cucumber - mempercepatkan pembaharuan sel2 kulit dan meningkatkan kekuatan tulang/otot/rawan


Cara pengambilan Ambience 

-Buka dan tuang 1 sachet terus ke dalam mulut dan hisap perlahan2 setengah jam sebelum sarapan atau sebelum tidur, diikuti dengan segelas air masak/suam.
-Rasa yang enak dan lazat, perisa epal hijau yang segar.
-wanita hamil atau sedang haid dilarang mengambil produk ini.


Kesemua produk catalyst telah diiktiraf halal oleh jakim &  selamat oleh KKM. Untuk dapatkan produk,  pm/wechat/WhatsApp sya 013-985 5875. Bagi sekitar Muadzam Shah &  keratong, boleh dapatkan by hand kat tempat² yang dijanjikan nanti. Bagi sekitar Temerloh juga boleh dapatkan by hand jika Sya ada kesana.

Collagen Primeum Catalyst Nutraceutikal



Ramai yang sangka collagen adalah semata-mata untuk kecantikan. Tapi berapa ramai yang tahu, hakikat sebenarnya kerja collagen adalah lebih dari tu.  Collagen juga bermanfaat untuk menjaga kesihatan tubuh badan kita. Ia adalah manfaat semula jadi yang hebat khasiatnya. Dari hujung rambut hingga hujung kaki.

Badan kita boleh hasilkan collagen sendiri dengan bantuan vitamin c yang kita dapat dari makanan lain seperti buah buahan. Tapi bila usia meningkat, collagen yang terhasil adalah sangat sedikit. Dan kadang-kala tak cukup untuk keperluan badan. Jadi kita kena top up dengan pengambilan collagen dari sumber lain.

Saya bagi tahu tadi yang collagen membantu dalam penjagaan kesihatan badan.  Ok,  kenapa?  Apa sebenarnya fungsi collagen, selain dari kecantikan ?  Ramai nak tahu kan?

Collagen adalah protein yang berfungsi sebagai:

-perekat  dalam badan
-memberi struktur badan, melindungi tisu² lembut yang memegang otot dan tulang.  Senang kata, seperti gam dalam badan yang sambungkan otot dan tulang.
-memperbaiki kedutan² halus agar menegang kembali
-menjaga kulit agar tidak mudah sensitif, lembut, lembab, anjal
-menjaga kesihatan rambut, kuku dan juga tulang.

Antara kerja collagen adalah mengangkut toksin yang terdapat dalam badan, dihantar ke limfa  untuk dikeluarkan dari badan. Patutlah orang yang makan collagen ni  nampak berseri-seri dan sihat.  Rupanya collagen memang membantu dalam penjagaan kesihatan dalaman. Selalu kita dengar makan collagen untuk cantik je, padahal bukan tu saja. Cuma mungkin orang lebih suka cerita hasil luaran berbanding dalaman. Betul kan?

Apa yang terdapat dalam collagen primeum catalyst  ni?  Ok, sebab namanya pun dah primeum.  Bahannya mestilah primeum juga. Catalyst sangat menjaga kualiti produk yang dikeluarkan. Jadi, hanya yang terbaik digunakan. Antaranya ekstrak tomato, ekstrak delima, ekstrak blueberry, ekstrak aloe vera  dan collagen bovine.  Collagen bovine ni adalah satu sumber collagen dari lembu yang telah dibersihkan &  di ekstrak untuk menggantikan collagen manusia. Collagen bovine adalah SANGAT MIRIP dengan collagen manusia. Catalyst juga memilih collagen bovine kerana peratus alahan bila mengamalkan collagen ini adalah sangat kurang berbanding marin collagen &  sebagainya.

Kesan pengambilan collagen ni,  dah boleh nampak seawal 2 minggu pengambilan. Kulit akan terasa lembut, lembab, berseri.  Rambut juga kelihatan bersinar. Kedalaman kedutan dapat dikurangkan.  Tak ada lagi tumit merekah, kuku pun kembali berseri pinkish.  Metabolisme bekerja dengan sangat cekap mengangkut toksin untuk dibuang. Badan terasa lebih segar &  bertenaga.

Banyak manfaat dari pengambilan collagen  dalam hidup kita. Jom mulakan hari ini untuk kekal sihat &  awet muda selalu. Jangan risau kawan2, collagen perimeum catalyst  ni dah diiktiraf halal oleh jakim. Catalyst dah banyak tahun terlibat dalam halfest (halal festival).  Ia juga selamat dan diiktiraf KKM. Boleh tengok pada kotak tu nanti ada logo MeSTi  yang wajib diletak oleh supplement yang telah diiktiraf.





Testimoni hari ni adalah kitorang punya DC Kak Hanita. Kak hani ada masalah kulit yang teruk sangat. Dah macam² dia guna. Tapi akhirnya catalyst  juga yang serasi. Sekarang kalau tengok dia, memang kita tak sangka yang dulu kulitnya seteruk ni.

Untuk order, pm/wechat/WhatsApp sya 013-985 5875.  Bagi warga Pahang, terutama sekitar muadzam Shah, keratong, ataupun yang sekitar Temerloh nak dapatkan produk catalyst  dari sya sendiri pun boleh.  Kita COD (cash on delivery) kat tempat yang kita janji nak jumpa nanti ye..

*Wanita hamil &  menyusukan boleh mengambil produk ini.  Mengikut kepada kesesuaian, dapatkan nasihat penjual. 

Isnin, 3 November 2014

Bestnya Charme Skincare Catalyst



Charme ~ 6 IN 1 pack (trial pack) mengandungi:

1) Cleansing balm (make up remover)
2) Facial scrub
3) Brightening facial foam
4) Brightening Vitalizing Essence (toner & moisturizer)
5) Brightening Face Cream (spf 35++ & PA)
6) CC Cream (Color Control)
Keistimewaan Set Charme yang saya suka part:

1) Celansing Balm ~ mencuci bersih kesan2 make up (bedak, foundation, lipstick etc). Sesuai utk dibawa kemana2 utk cuci muka sebelum solat sbb tidak mengeringkan muka, tetapi membersihkan kulit.

2) Facial Scrub ~ Beads nye berkesan untuk tanggalkan white heads dan blackheads pada muka terutama pada kawasan2 tepi hidung dan bawah dagu

3) Brightening Facial Facial Foam ~ hanya guna sedikit sahaja untuk mencuci muka...Jimattt. Muka pun tak rasa kering. Gunakan sekali sehari atau 2 kali sahaja sehari.

4) Brightenign Vitalizing Essence ~ pun best sebab sejenis 'face essence' untuk menutup pori2 dan melembap muka tapi takde rasa melekit2.

5) Brightening Face Cream ~ krim muka jenis 'losyen' yang mengandungi PA dan kadar SPF 35++ untuk perlindungan kulit daripada kesan UVA (penuaan) & UVB (sunburn) pada kulit.

6) CC Cream ~cc cream adalah krim kulit yang termaju sekarang. Diasaskan di Korea untuk kulit cantik sekata tanpa make up sebab tekstur
 lebih ringan daripada BB Cream, sesuai untuk semua warna kulit kerana CC Cream adalah Color Control. tak kira apa warna kulit, CC Cream akan mengikut kesesuaian tona kulit kita, takde masalah 'kepoh' dah.

Set charms skincare ni pun sesuai kalau di buat hantaran. Sebabnya, packaging dia nampak mahal tau.. Memang cantik,is I dalam dia pun, sangat TERBAIK..



Contact Sya 013-9855875 untuk dapatkan skincare charme ni ok.

Entry copy & paste dari Ida hana my cousin.

Ahad, 2 November 2014

Negatif.. Masih belum direzekikan..



Negatif..  Nak kata apa ya? Happy? Suka? Sedih? Ehh.. Tak tau nak kata apa. Dalam hati ni ada dua rasa. Kecewa ada, syukur pun ada. Kecewa tu sebab macam dah excited buat test lepas tu tak ada. Syukur sebab rasanya faham Allah nak tunda supaya dapat yang lebih baik lepas ni.

Masa saya buat test ni, hubby tak tau pun. And sebenarnya sampai sekarang pun dia masih tak tau.. Hehe. Saje2 tak nak bagi tau. Kang dia tau saya excited. Padahal saya sokmo cakap tunggu dulu, nantilah dulu. Bukan sekarang. Hee

Kalau ikutkan bukanlah lambat pun datang cik p ni. Kalau  dulu  setiap hari yang ke 21 atau 23 dah bersih mesti cik 'p'  dah muncul. La ni, dia datang lewat dari kiraan tu. Tak salah saya lepas 30 hari bersih baru dia muncul balik. Tapi saja gatal nak try.. Manalah tau senyap2 dia ada. Dapat tau awal Best!!

Jadi, sekarang ni tak dikira lewat pun. Masih biasa. Cuma sebelum ni saya merancang. Sekarang dah tak. Biarkan je jadi semula jadi. So, dalam debaran la ni ada ke tak ada. Saya dengan hubby dah ready nak tunggu orang baru. Tapi jauh sudut hati saya, masih sayang nak bagi Aniq berkongsi kasih dengan adik dia nanti. (ke sebenarnya saya yang sudah hati kalau Aniq dah tak nak main dengan saya? Uwaa.. Sebaknya rasa)

Bila dah dapat result saya duduk dalam bathroom lama sangat. Berfikir, apa perasaan saya sebenar. Saya suka atau tak?  Tapi tak lah rasa kecewa sangat. Kecewa dengan diri sendiri je. Tak bersungguh pun usaha, anak pun tak elok mana pun jaga. Dah tu nak harap yang lain. Allah nak suruh tunggu dulu, baiki diri dulu. Jaga Aniq elok2 lagi  baru nak yang lain. Tak boleh tamak. Iye, kan?


P/s: tiap kali rasa nak tambah anak, mesti pandang muka Aniq. Walaupun Aniq tak faham, tapi mummy tetap nak pinjam bahu Aniq utk nangis. Rasa kesian kat Aniq.. (Celaru..!!)

Sabtu, 1 November 2014

MEGA SALE BERMULA SEKARANG!!

Salam semua!! Sya nak buat spa pengumuman ni. Bermula hari ni, dah bermula MEGA SALE CATALYST ESSENTIAL tau.. Bagi yang belum tau apa produk yang terlibat dalam sale kali ni, jom tengok² dalam poster kat bawah ni k!

Pilihlah apa yang korang berminat nak cuba, Bagi tau Sya untuk Sya proceed nanti..




Pada yang belum tahu pasal catalyst essential ni, sya terangkan sikit ye.. Catalyst essential ni adalah anak syarikat dibawah catalyst nutraceutical. Dibawah catalyst essential ni adalah terdiri dari produk cosmetic contohnya lip gloss,eye liner dan lain² macam yang korang boleh tengok dalam posterlah. Catalyst nutraceutical pulak lebih kepada supplement yang menjaga kecantikan & kesihatan dalaman.

Sekarang dah tau, jom cepat2 kita mula ber'catalyst' hari ni.. Jangan lupa nombor sya ye.. 013-9855875.. Boleh pm/wechat/whatsapp.. <3

Charme Skincare Catalyst

Hari ni Sya nak cerita tentang skincare Charme dari Catalyst.  Charme skincare ni salah satu produk dibawah anak syarikat Catalyst Nutraceutical, iaitu Catalyst Essential. Dari bawah Catalyst Essential,ada skincare,ada cosmetik,ada minyak wangi,mask,foam pembakar lemak (cooling& hot shaping boom). Nak tahu lebih lagi,jom baca..Untuk maklumat semua, entry ni copy paste dari my cousin, ida hana.. :) 



OK ,nak cerita apa yang best pasal Charme skincare ni..keunikan set Skincare Charme adalah ianya adalah diilhamkan daripada rahsia kecantikan kulit orang timur. Charme diasaskan dari Korea. Korea memang terkenal dengan set penjagaan kulit yang berasaskan semulajadi (natural base). Bahan-bahan daripada buah-buahan ini digunakan dalam perubatan orang timur purba bagi mengekalkan kesihatan dan kecantikan mereka kerana mereka ini memang utamakan penggunaan bahan-bahan alami dalam kehidupan harian mereka baik dari segi makanan mahupun kesihatan diri seterusnya juga penjagaan kulit.


Apa itu Oriental Beauty Fruits NewFlex?



Ilham ini menggabungkan kebaikan Delima, Fig, Mulberry dan Gingko Nut dalam penghasilan skincare Charme yang hebat ni.





Delima : Kaya dengan Vitamin Aa, C dan E. Juga sumber asid folik yang baik. Berfungsi sebagai anti penuaan, anti jerawat, berkesan sebagai agen penyembuhan dalaman.





Buah Fig: Berfungsi sebagai anti penuaan, memberi lembapan kepada kulit




Buah Mulberry: Berfungsi sebagai anti penuaan, agen pemutih semulajadi, memelihara kulit daripada pigmentasi dan jeragat




Ginkgo Nut: Berfungsi sebagai sumber anti oksida, melambatkan proses penuaan dan anti radang kulit.

Gabungan bahan-bahan ini menjadikan Charme sebagai antara skincare yang berasaskan bahan2 natural terbaik setanding jenama antarabangsa dipasaran semasa. Satu lagi alternatif kesihatan yang Catalyst bawakan kepada pengguna.


Akhir sekali, dah baca tu boleh dah nak order. ;) Whatsapp/_wechat/pm je Sya 013-9855875..

*semua gambar adalah dari Google..