nuffnang

Jumaat, 31 Oktober 2014

selfie with catalyst

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم

Salam semua.. Hari ni buat apa? Saya sekarang ni kebosanan.  Nak tidur,  tapi tak lelap lagi. Jadi sementara tu update instagram sekejap. Upload gambar2 flash card Catalyst Nutraceutical.

Sekali ternampak nad zainal duta catalyst  dok buat iklan. Ni iklan saje2 je. Ajak ramai2 selfie dgn produk catalyst, lepas tu upload &  tag @catalystforever &  @nad.zainal kat ig.  Saya pun nak join juga. Haha. Tp dengan muka penat + mengantuk ni, tak terlayanlah. Hehe.
Jadi, kita layan gambar nad ajelah ye.  Testimoni nad ni dia lepas pakai collagen,  colla c &  vco. Memang nampak kulit dia lagi ok la kan..



Saya pernah makan collagen tapi sikit je. Sekadar rasa2. Nak beli belum ada kemampuan lagi. Tapi insya allah lepas ni bolehlah try collagen pulak. Ramai yang suka dengan collagen perimeum catalyst ni. Sebab dah namanya collagen kan, antara yang nampak hasilnya dah mestilah kulit.  My MIL pun makan collagen perimeum catalyst. Hari tu berhenti sekejap,  sekarang dah.makan balik. Tapi kali ni saya ganti vco dengan vco delima. Vco delima ni bukan setakat bagus untuk wanita hamil je, tapi bagus juga untuk warga emas.

Sesiapa yang rajin tu bolehlah follow IG saya  Sya_catalyst. Kat sana ada saya letak info2 untuk memudahkan korang tengok tentang catalyst. Kalau rasa susah, boleh bukan Facebook page syaz health and beauty. Kat page ni lagi banyak lah sebab dah lama. Yang ig tu baru je lagi..

Jumaat, 17 Oktober 2014

Bila tangan ku gatal!!

Bagi orang yang banyak guna handphone macam saya ni nak kena ada banyak apps yang berbagai tujuan. Kena install apps watermark, apps instagram, instagram squere &  macam lagi. Tu belum masuk bab game. Kalau game, macam2 game nak masukkan. Penuh memory.

Handphone saya ni bukan banyak apps pun. Banyak gambar je sebenarnya. Gambar Aniq, Aniq, Aniq. Penuh gambar dia. Banyak juga gambar2 dari wassap. Penuh handphone dengan gambar2 dari wassap video dari wassap. Dari banyak, memory handphone saya tinggal 1gb je.

So, nak clearkan semua apa yang dirasakan tak begitu perlu dalam handphone ni. Satu2 saya belek. Gambar yang ada duplicate sampai 2,3 keping tu saya padam je. Memenuhkan memory je ni. Lepas tu padam tu padam ni, rasa puas hati dah. Rupanya tengok balik banyak benda hilang. Sampai kan SwiftKey untuk taip ni pun lesap. Aduhai, apa lah. Lepas tu bookmark yg saya buat pada blog kawan2 pun hilang. Dah nak kena cari satu2 semula. Kan leceh tu. Tapi nak buat macam mana, dah nasib badan. Hehe. Memandai aje tangan tu kan..


Baru ada 5 ni je dalam senarai bookmark yang terbaru saya. Ramai lagi yang nak kena jejak kasih. Hehe.. Menambah keje betullah Sya.. Haihh... Blog dah start malas2 nak update sekarang, jadi pulak macam ni. Nampaknya kalau hilang lagi saya ni faham dah kenapa yek.. Penyakit M la tu.. 

Khamis, 16 Oktober 2014

Berangan.. Kalaulah..

Alkisahnya saya buka facebook. Nak screenshot status Dc catalyst saya, kak hani.  Buka facebook nampak notification dari hubby. Eh, semangat nak tengok sebab jarang hubby bukak facebook. Kira rare la ni. Haha.. Wajib tengok dulu.

Rupa2nya dia komen gambar yang saya tag dia. Gambar2 contoh bilik anak perempuan.



Haha.. Pinky katanya.. Memang la pinky kan, untuk girl. Kalau warna lain ok juga, tapi kurang la kecomelan anak gadis tu.. Haha.. Yela tu, merapu.. Kihkih

Saya dah lama berangan nak anak perempuan, dari Aniq belum lahir lagi.  Udah la masa tu doktor yang scan kata 90% sure yang anak girl. Bukan sekali tp lebih. Ala.. Tak de la yakin dengan kata doktor, tapi sikit 2 mengharap juga lah.. Kesian saya kan.. Hehe

Ehh, sambung yang tadi.  Ikut dalam gambar, nampak cun sangat. Tapi nak buat ni kos lah kan.  Banyak nak guna duit. Jadi, andaikata direzekikan anak perempuan, saya tak buat macam ni la. Lainlah kalau saya jutawan. Ini bukan jutawan tapi cendawan. Cendawan menumpang hubby je. Hehe..

Tapi, kalaulah dapat bilik macam ni, rasanya budak2 tak duduk sangat kot. Mummy dia je yang paling semangat. Dulu kecik2 tak merasa, dah tua2 ni teringin juga. Tapi nak macam ni kat bilik sendiri mau hubby tidur luar nanti kan?  Kan?

Btw, jom layan gambar2 contoh bilik anak2 perempuan yang cantik ni..












P/s: Makin dipandang makin teringin.. Oh my hubby~

Selasa, 14 Oktober 2014

Luahan hati pepagi buta!

Mood saya sangat tak ok sekarang ni. Pagi2 buta dah terima pesanan orang yang dalamnya ada marah2 kat saya &  adik. Cara cakap tu kasar sungguh. Mula 2 baca sangat terkejut.  Lepas tu slow2 sy balas pesanan tu dengan menjelaskan apa yang tak betul. Tapi, masa tengah balas tu saya baca sekali lagi sebab banyak persoalan orang tu. Saya nak jawab semua pertanyaan dia tu. Pandai2 je kaitkan saya dengan benda yang terang terangan tak ada melibatkan saya. Dia bengang dengan adik saya, tapi tak dapat nak contact, saya pulak jadi mangsa. Sakit hati betul!

Apa yang sedihnya, masa baca semula tu saya rasa marah. Sampai menggigil saya menahan marah.. Mula2 tu just macam nak tanya, tapi ayat seterusnya tu macam dah nak bergaduh pulak. Apakah dia je ada perasaan? Allah, terluka sungguh saya. Sangat2 terluka. Tak boleh ke dia tanya saya elok2? Tanya saya, kenapa ye begini & begitu. Bukan kenapa ko macam ni! Kita ni bukan pandai sangat and bla bla bla.. Tu bukan tanya, tu nak mengamuk!  Saya yang selalu tak berani mengamuk dengan orang ni dah jadi singa harimau pulak. Betul2 menyakitkan hati!


Sumber: google


Pulak tu, ada yang dia cakap tu benda  yang saya tak buat pun. Semua apa dia cakap tu salah. Dia yang salah faham , dia yang emo tak tentu pasal, lepas tu terus nak hentam orang? Bila saya dah jelaskan apa yang berlaku, baru dia sedar yang dia salah. Tapi setakat gitu je. Langsung tak ada sorry padahal hati saya ni pedih, terguris dengan kata2 dia. Dia selamba je cakap sekarangkan musim orang marah2.(pasal minyak naik dsb) Pastu suruh saya jangan marah2. Dah dia marah2 saya tak tentu pasal tu boleh pula kan?  Saya marah sebabnya dia cakap benda yang saya &  adik tak buat pun!  Nak cakap pun agak2 lah. Dah la tak ada sorry..

Masa mula2 saya balas pesanan dia tu, saya ok je. Saya kata saya tak marah dia. Saya ok. Tapi bila nampak je pesanan tu lagi, hati saya mendidih. Sudah la tak balas pertanyaan saya yang last, lepas tu tak ada sorry.(saya ada tanya dia soalan pasal dia marah saya). Tak nak pula dia balas. sedih tau tak!  Macam dia je pandai marah!

Saya tak bagi tak tau hubby &  adik pun pasal ni. Saya takut diorang pun terasa hati. Cukuplah saya simpan sakit seorang. Biarlah saya je yang tau apa yang orang ni kata &  siapa orangnya. Saya rasa, saya boleh maafkan &  lupakan saja tadi kalau dia elok balas apa yang saya tanya yang last tu. Tapi dia ambil keputusan nak senyap kan diri lepas marah2 tak tentu pasal pada mulanya. Terus jadi panas hati saya. Ntah la ye, susah nak kata. Selama ni saya tak rasa nak benci orang. Sekarang rasa benci pulak. Allah, bantu lah hamba-Mu ini. Kawan2,tolong doakan saya supaya maafkan &  lupakan kesalahan orang pada saya &  ingat kesalahan saya pada orang. Siapalah saya nak benci orang lain. Manusia hina ni tak layak nak benci atau tak suka pada orang lain pun..

Diwaktu ni, saya rasa sedikit lega dapat luahkan perasaan. Seksa rasanya simpan sendiri. Pada yang berkenaan tu, maafkan sebab mencoret tentang 'itu'  kat blog ni. Saya tak tulis siapa anda. Hanya orang yang tahu  yang mengetahui. Ini hanyalah luahan hati saya yang terlampau sedih. Lepas ni tolong jangan buat begini pada orang lain. Mungkin kita jenis tak takut apa orang nak kata tentang kita yang berani ni. Mungkin kita tak kisah pun nak melahar orang dengan kata2 kita. Tapi kena ingat, dalam tak puas hati pun, luahkanlah dengan berhemah.  Agar kita &  orang yang kita geram tu sama2 dapat ketenangan  &  tak jadi pergaduhan atau terasa hati hingga kesudah.. Kalau salah tu sebenarnya dari pihak kita sendiri kan dah malu. Sampai tak minta maaf pulak. Kan lagi teruk tu.. Jadi itulah dia hikmah dalam menegur secara berhemah.

Sekian dari saya.. Sekali lagi saya minta maaf pada yang berkenaan..

P/s: dah lega sikit ni, dah tak de sampai rasa nak benci. Tapi bila ingat balik tetap rasa sakit hati. Tak apalah, Allah nak suruh saya jadi orang yang berlapang dada la tu kan. Sabar dengan kerenah manusia yang kekadang sangat menguji kesabaran.

Sumber: google

Isnin, 13 Oktober 2014

Jawapan pada supplement yang tak berkesan!

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم


Kenapa bila kita makan vco atau lain2 supplement, rasa macam tak jadi atau macam tak ada apa2?

Jawapannya mungkin pada cara kita amalkan supplement tu yang tak betul. Supplement ni makanan tambahan. Dia cuma membantu, ia bukan ubat. Jadi, sangat penting bagi kita yang nak amalkan supplement ni ikut cara yang betul. Kalau tak ikut caranya, kita juga yang rugi sebab keluarkan duit, tapi hasilnya tak ada ataupun tak sebagus yang sepatutnya. Betul tak? Kita tak nak lah macam tu. Bayar bukan sikit. Rugi pula dapat. Lainlah kalau kita dapat free atapun sebab kita orang kaya.  Kan?

Jadi, cara apa yang sepatutnya kita buat?  1st bila agak2 cara kita tu salah, refer balik pada org yang kita beli supplement tu dulu. Tanya dia betul2 cara makan yang sebenar. Ada supplement memang boleh dimakan ikut suka. Tapi kalau nak dapat best result mesti ada  cara yang betul nak dapatkannya. Jadi, tanya penjual.

Kebanyakan supplement sama je. Maksud saya sama tu ialah kena minum banyak air. Kena elakkan kafein. Jangan campur dengan ubat hospital atau supplement lain. Ini penting.  Kenapa? Sebab kebanyakan supplement adalah dari produk natural. Ia bukan dadah. Jadi, minum air adalah cara terbaik nak bagi khasiat supplement yang kita makan tu bergerak lancar dalam badan. Toksin dapat dibuang, khasiat dari supplement pun elok berfungsi.  Air sangat2 penting bagi orang yang makan supplement. Ada sesetengah orang, walau kurang minum air,hasil memang ok. Tapi tak superb lah hasil macam orang yang banyak minum air. Tak percaya, cuba korang buat. Makan supplement tapi tak nak minum air.

Bagi sesetengah supplement yang lain, kena elakkan kafein. Bagi yang tak kena elakkan  tu selamatlah. Tapi elakkan tu lagi bagus. Sebab kafein pun memang diketahui tak berapa elok untuk badan kan? Sebaiknya kita elakkan ye.. Kenapa kena elak kafein?  Sebabnya, kafein ni merosakkan khasiat yang terkandung dalam supplement yang kita makan tu. Kalau nak ambil juga, jarakkan masa pengambilan. Jarak lah 2,3 jam ke.

Bagi orang yang kena berpantang makan tu ikutlah kata seller produk korang. Kang korang nak kurus. Beli supplement untuk kurus. Tapi dibantai makan lagi banyak pulak.  Alamak, macam mana ni? Kalau cara tu korang buat, tapi korang tetap kurus, baguslah. Tapi kalau tak kurus, janganlah korang blame supplement tu pulak. Kata tak ok lah. Apa lah, begitu, begini. Hakikatnya sendiri yang tak disiplin.

Apa pun, pilih supplement yang natural. Lambat sikit tak apa. Kena berpantang sikit pun tak apa. Asalkan hasilnya tu nanti meletop letop. Haha. Tak rugi korang keluarkan duit tau.. Jangan sebab nak kurus cepat, korang bantai supplement yang meragukan. Tak ada pun kkm pd produk tu. Ataupun diragui status halalnya. Bukan tak ada kat pasaran, ubat kurus ada dadah dalam tu. Udah la bahaya dari segi kesihatan, haram pula tu. Kan mendapat 2 sekali tu.  Hati2 ye semua.

Last sekali kan.. Kita konsisten lah amalkan supplement tu. Teruskan, amalkan jangan skip2 ataupun tukar2 dengan supplement lain. Macam mana nak nampak kesan. Belum pun 2 minggu pakai, dah tinggal yang ni nak try yang lain pula. Kena istiqomah. Bagi pada badan kita sekurang-kurangnya 3-6 bulan. Kalau lebih baik, 6-9 bulan. Ini nasihat doktor lah. Haa.. Jangan tak tahu, doktor pun makan supplement tau. Sebabnya mencegah tu lebih baik dari merawat.. Kena ingat tu tau. So, pada yang tak nak makan supplement ni jangan kutuk2 orang yang makan supplement pula. Kata mengada je makan supplement. Macam lah orang kaya. Sebab MENCEGAH TU LEBIH BAIK DARI MERAWAT.. OK? HEHE. (bukan tak de orang macam ni, ada.. Sebab tu saya cakap)

P/s: pesanan khidmat masyarakat ni dibawakan bukan untuk kata kat orang lain. Sebenarnya nak mengata ke diri sendiri. Payah no nak minum air. Payah no nak disiplin. Tapi mujur sedar diri. Tak blame produk. Dah alang2 tu, share2 ilmu supaya orang lain pun tau sama kenapa supplement yang dimakan, tak berkesan.. Sekian... 

Ahad, 12 Oktober 2014

Komen saya tentang bajet 2015!

Masa pengumuman bajet 2015 jumaat lepas, saya tak sempat tengok kat tv pun. Masa tu kan sibuk nak makan malam. Mana sempat nak tengok tv. Masa nak makan, saya minta hubby on kan tv, kononnya nak tengok la pengumuman bajet ni. Ehh.. Alih2 habis dah. Haha.. Ketinggalan sungguh!!

Macam biasa, banyak lah ulasan sana sini pasal bajet ni. Dalam tv, semua kata best, bagus, ini yang ditunggu &  bla bla bla. Malas nak tengok yang dalam tv. Bila buka fb pun, ramai yang mengulas. Ada  yang sokong, ada yang xpuas hati. Saya tak masuk golongan mana2.lagi pun saya tak tahu setakat mana betulnya apa yg orang kata. Selagi saya tak tengok sendiri, susah nak percaya.

Masa pergi ofis hubby sabtu tu, ada paper cerita apa yang dah diumumkan.  Banyak yang saya tak peduli sangat pun. Sebab saya tak dapat pun benda2 tu. Tiba2 ternampak yang katanya elektrik bawah 300kw yg pertama, tak masuk gst. Alhamdulillah, syukurlah. Ini sebenarnya yg saya risau. Faham2 ajelah, ramai manusia dalam rumah ni. Banyaklah elektrik yang diguna. Dah jimat2 pun, masih beratus tiap bulan. Boleh migrain tengok bil elektrik.

Lagi satu yang diesel n petrol pun tak kena gst. Lega lah juga bila tau tak kena gst. Harap2 dengan tu, tak adalah alasan peniaga nak naik kan harga barang melampau-lampau.

Apa pun, semua ni ujian . Ada kita dapat, syukur. Tak dapat tu kita sabar ye. Yang kita dapat tu jangan ucap terima kasih pada najib. Terima kasih pada Allah. Kalau Allah tak gerakkan dia, tak ada lah kita dapat bonus &  sebagainya (pada yg dapat, saya & family mmg xdpt). Kalau xdpt, sangka baiklah dengan Allah. Kita positif ye.

P/s: saya bukan penyokong mana2 parti. Kalau ada  nak marah pasal entry ni, istighfar dulu baru komen ye kawan2..:)

Sabtu, 11 Oktober 2014

Aniq & layang-layang

Ni cerita bulan lepas. Aniq 1st time tengok layang - layang and try main layang - layang. Layang - layang ni hubby beli masa shoping kat kedai dua ringgit. Lama dah tak main katanya. Jadi, beli juga walaupun saya tahu dia tak main pun nanti. Haha

Masa keluarkan layang - layang ni, bukan main pun. Keluarkan sebab menyemak, beli tapi tak main. Kebetulan time tu cuaca elok sangat, hubby pun  tinggal jap kebun bunga dia, pi main layang - layang pulak. Aniq time ni 1st time tengok. Mula - mula dia tak layan sangat pun. Tapi bila dah terbang, seronok dia nak kejar.

Hubby kan dah bambam  (kata orang.. Hehe) lari kejap dah mengah. Lepas tu pas baton kat saya. Ehh, tak boleh lah. Kalau saya yang main, Aniq ni siapa nak jaga? Kebetulan adik saya si ayie keluar. Saya suruh dia terbangkan. Seronok sangat tengok Aniq. Terkekek - kekek dia gelak. Pak teh pulak lari bawa layang - layang sambil dukung dia. Lagi lah dia suka.

Tengah Best main tu, tiba2 angin kuat. Layang - layang dah putus tali, tersangkut pulak atas bumbung rumah jiran. Bila bawa turun, dan koyak. Tak dapat nak main lagi dah. Kesian Aniq.  Nak buat macam mana, layang - layang murah.


Pak teh Aniq berlari sambil dukung Aniq n terbangkan layang-layang

P/s: petang tadi cuaca elok sangat kah opus hubby.  Dia suruh buat layang-layang. Hurmm.. Tak adalah rajinnnya saya nak membuatnya. Lain kali aje la.. Hehe 

Cendawan kulat goreng dengan telur



Kat kampung, sebelah rumah MIL, ada kebun getah. Pernah sekali saya dengan hubby masuk situ cari Cendawan kulat. Itulah 1 st time saya masuk kebun getah. Seronok juga tapi banyak nyamuk.

Masa tu baru lepas hujan, agar pulak pokok getah yang tumbang. Dari pangkal sampai ke hujung penuh dengan kulat. Balik rumah, biras saya rendam sekejap dengan air panas sebelum masak. Tujuannya, nak buang pasir2 ke apa2 yang melekat pada kulat. Lepas tu cuci bersih. So, kali ni saya nak share resepi cendawan kulat ni.. Sedap sangat..

Sebelum masak sediakan bahan2 dulu.

Bahan yang kita perlu :

1 biji barang merah
2 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
2,3 biji cili padi
1biji telur
Garam

*semua bahan ni, di tumbuk. Tak lumat pun tak apa. Kecuali telur.

Cara nak masak,:

1. Panaskan minyak.  Masukkan bahan tumbuk tadi.

2.masukkan Cendawan kulat tadi. Masak sehingga kulat lembut.

3. Buat lubang kat tengah, pecahkan telur kat tengah tu.  Biar masak sikit baru kacau sebatikan dengan kulat. Masuk garam &  rasa.  Kalau dah ok.  Dah boleh angkat.

Kulat ni sedap sangat. Makan dengan nasi,  fuh.. Terangkat.. Hehe.

Korang cuba tau resepi ni.  Simple sangat, tapi sangat3 sedap!!

P/s: kalau hari tu, kulat ni sebekas kecik harganya rm5.biasanya kalau beli 3 bekas yg bersamaan rm15 tu pun tak cukup utk satu family. lepas ni berapa pulak harganya ye. Harga barang dah naik kan? 

Jumaat, 10 Oktober 2014

Pengumuman Hari Ini..

      بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم

Salam pagi jumaat semua..  Hari ni hari cuti bagi negeri2 terengganu, kelantan, johor n kedah kan??  Bestnya. Haha.. Yang suri rumah ni jela tak ada istilah cuti walaupun hari cuti.  Kekadang hari cutilah yang paling busy. Betul tak?

Hari ni tak ada nak bebel apa sangat pun sebenarnya. Saja buat mukadimah panjang2 je. Wee..  Apa saya nak bagi tau ni, ramai dah tau sebenarnya, tapi saja saya nak war2 kan lagi.


Saya ada  jual produk CATALYST..  Saya guna produk CATALYST.  Duta produk CATALYST  adalah Nad Zainal..  Bagi sesiapa yang nak kulit cantik cun macam nad zainal  &  me (perasan jap, jangan marah.. Hehe..)  korang dengan segera boleh hubungi saya.  Whatsapp, wechat, telegram saya.  No tel saya 013-985 5875.

Kalau tak tahu nak pakai produk yang mana & nak minta pendapat saya untuk suggest, pun boleh. Saya akan tolong korang dapatkan item yang sesuai. Yang juga ikut bajet korang. Semua ni percuma je.  Kalau dah beli pun jangan risau, korang boleh juga nak tanya2 kalau ada apa2 masalah. Saya akan bantu korang, guide korang sampai dapat macam mana yang sepatutnya..  Percayakan saya dalam membantu korang dapatkan kecantikan &  kesihatan luaran &  dalaman.

P/s: klik je banner tu. Terus ke page saya kalau nak tengok apa lagi produk catalyst. Ada macam2 item, sesuai dari baby sampai warga emas. Semua ada. Barang make up pun ada. Sudi2kan klik like juga tau.. Semuanya saya dulukan dgn ucapan terima kasih korang.!!  Sayang korang.. Mmmuahh...! 

mini giveaway tengku butang bersama embun beauty house



Saya join GA..  Lama dah tak join mana2 GA.  Bukan tak sudi, tapi jarang berkesempatan. Kalau korang nak join juga, klik je banner ni.  Copy gambor, copy link pastu paste kat blog korang. Pastu ada syarat lain. Senang sangat syarat dia.


Buat satu entri bertajuk : 
Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House
Like Page Embun Beauty House..
(like terkini 533)

Like Page TeNgkuButang
(Like terkini 1428)

Follow Instagram Tengkubutang
(Follower Terkini : 1279)

Follow Twitter Tengkubutang
(follower Terkini : 783)

Follow TengkuButang Miaw & Embun Eizauntuk mudah mengetahui status Giveaway 
daN Pengumuman pemenang nanti..

Aniq Menyanyi!!

Cuba tengok Aniq ni.  Semangat dia nak nyanyi lagu frozen tu.  Tapi video nya sangkut2. Jadi sangkut jugalah Aniq nyanyi.. Hahaha. Suka sangat tengok dia cakap..  Aaa??


video



Khamis, 9 Oktober 2014

Aniq tengok lembu korban.

Masa raya haji baru2 ni kitorang beraya kat kampung my hubby. Kampung lipat kajang, Temerloh, Pahang. Tahun lepas masa raya haji, kitorang buat sekali dengan aqiqah untuk Aniq. Tahun ni cuma buat korban untuk arwah atuk n nenek sebelah umy saya je. Itu pun wakilkan masjid saja yang buat.

Tahun lepas kitorang tak sempat nak tengok masa sembelih lembu aqiqah Aniq tu. Tahun ni, kebetulan MIL ajak tengok di masjid. Asalnya bukan nak tengok lembu, tapi MIL saya ni ajk masjid. Jadi ada hal sikit kat sana.

Sampai sana tu, kebetulan masih lagi ada lembu yang nak disembelih. Hubby nak pegi tengok. Dia dukung Aniq. Masa mula nak sembelih tu, saya lari jauh2. Fuh,  air mata dah nak mengalir tu. Sebelum menangis teruk, baik saya angkat kaki dulu. Saya ni, anak kucing orang tinggal pun saya nangis tersedu-sedu. Lembut sangat hatinya..

Dari jauh tu saya dengar bunyi lembu tu. Tak kuat sangat.  Mujur sekejap je. Cekap orang yang sembelih tu. Kata hubby, memang sekejap je. Kalau selalu, ambil masa sikit. Yang ni mudah &  cepat sangat. Alhamdulillah sangat kan. Tak seksa lembu tu. Saya pun tak terseksa dengar bunyi lembu. Kang sedih sangat, tak tahu mana nak lari. Dah la kat belakang masjid tu sungai Pahang. Kang tak pasal2 jatuh dalam sungai. Lagi naya!

Tapi sayang, gambar Aniq tengok orang sembelih lembu tak ada gara2 mummy yang penakut. Tak apalah, next year kalau ada rezeki, kita buat korban mummy ambil gambar Aniq dengan abah. 

Rabu, 8 Oktober 2014

Vco Seribu Guna.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم




Minyak seribu guna dari pokok seribu guna. Minyak apa lagi, minyak kelapa dara a.k.a vco lah.. Minyak untuk semua dalam satu. Khasiat dia dah ramai yang tahu.  100% datangnya dari buah kelapa yang diketahui ramai ada banyak manfaatnya.

Kat Malaysia setiap tahun kita tuai lebih 200 juta biji buah kelapa.  Fakta ni saya dapat masa tengok Discovery Science semalam. Dalam jumlah sebanyak tu ada sebahagian yang digunakan dalam industri kosmetik & Nutraceutical. Salah satu produk hebat yang kita tau, inilah dia vco ni.

Saya kalau cakap pasal vco, memang tersangat excited. Kenapa? Sebabnya saya kenal vco dari awal bertahun sebelum vco ni popular. Masa tu cuma ada yang liquid, tak ada softgel lagi. Umy cakap ni bagus untuk kesihatan. Nak jaga badan, jaga kulit. Tapi kalau dulu umy saya suruh makan vco, memang mengelat saja. Kata dah makan, padahal tak makan pun. Ewww.. Rasa minyak kot!  Lagi pun saya tak percaya pun vco ni banyak khasiat. Nampak macam sama je dengan minyak kelapa yang umy buat.. Tapi bila dah tau khasiatnya, sayalah antara yang hebat nak cerita & sebar tentang vco.

Walaupun orang kata, "alah rasa minyak kelapa je, macam makan biskut kelapa". Saya tetap tak suka, sebab saya tak makan apa2 berkaitan kelapa termasuk santan. Tapi isi &  air kelapa saya suka.. Haha. Dulu masa umy bagi tahu, vco ni beribu khasiat, saya tak percaya. Saya fikir, umy terpengaruh je oleh kawan dia sebab kawan dia yang jual vco ni. (kawan umy tu proses sendiri vco dia)

Sekarang, saya sendiri yang jual. Sebelum saya yakin, berjuta keraguan dalam hati saya pasal vco. Betul ke fakta2 pasal vco yang orang bagi pada saya? Betul ke minyak ni beribu khasiat & kegunaannya? Haa.. Jangan ingat saya main hentam je tau! Saya bukan jenis yang asal orang cakap, terus nak percaya. Mula dari tu, saya siasat hari2 fakta pasal vco. Apa saya tak tahu, saya tanya pada yang lebih arif. Sekarang ni, saya betul2 puas hati dengan segala fakta yang saya dapat. Keyakinan saya dengan vco dah kuat.

Asal mula saya jual vco, memang lah untuk dapat untung, tapi sekarang dah berubah. Saya jual untuk sebarkan manfaat vco pada yang belum pernah rasa kebaikan & khasiat seribu gunanya. Vco ni boleh digunakan dalam berbagai cara. Ada orang suka makan, ada orang suka sapu, ada juga suka letak dalam makanan. Semua ni dengan tujuan nak jaga kesihatan atau kecantikan.




Saya bagi contoh apa yang kita boleh buat dengan vco. Kalau macam saya, vco ni saya gunakan untuk buat skrub, buat mask, buat ubat sapu luka, suplemen, minyak rambut, pelembap kulit, penguat kuku, melebat rambut &  macam2 lagi. Apa saja yang saya nak buat, saya tengok boleh tak guna vco. Kalau boleh, saya guna. Macam dalam makanan saya letak, tapi bukan makanan yang panas. Sebab kepanasan boleh rosak kan khasiat vco. Letak dalam nasi yang dah agak sejuk sebelum makan. Ataupun letak dalam salad, campur dengan voo (virgin olive oil a.k.a minyak zaitun).

Sekarang dalam handbag saya wajib ada sebotol vco liquid. Sangat penting untuk saya bila muka terasa kering atau sebagai base bila nak mula make up. Kalau untuk Aniq, saya bawa sebotol vco softgel. Sebagai ganti snek @ jajan dia. Lagipun budak, mudah sangat luka, jadi penting untuk simpan sebotol dalam beg, boleh guna untuk sakit2. Setakat ni, saya dah tak guna minyak gamat ke apa. Vco je dah cukup, sapu je kat luka, insya Allah, berhenti terus darah. Luka pun cepat baik &  tak ada parut.

Order vco anda SEKARANG!

Selasa, 7 Oktober 2014

Kedekutnya Tuan Rumah!!





He hehe.. Tengok, siap tulis &  tampal lagi tu kau. Tak bagi orang usik punya pasal. Hubby saya cakap, kedekut betul tuan rumah ni, ada kerusi, tapi tak bagi guna. Haha.. Saya gelak je. Biarlah kan, saya yang kemas. Saya tak mo orang sepah kan. Jadi, tulis siap2. Cakap je orang asyik lupa. Kalau macam ni pun lupa lagi, memang nak kena.

Sebenarnya bukan tak bagi guna langsung. Tapi maknanya kena ingat, lepas ambil, letak balik macam semula. Kalau tak mo kena bebel. Adik2 saya yang duduk dengan saya ni semuanya lelaki. Tak berapa nak rajin pulak tu. Haaa.. Ni makan dia. Kihkihkih.  (kalau korang tak nak akak bising2,baik jangan buat)

Diorang ni bukan tak diajar mengemas, tapi suka menangguh. Nanti lah kemas,. Lepas tu tak kemas langsung. Kalau umy saya datang, bisinglah dia. Katanya, "anak lelaki ni, walaupun kamu tu lelaki, jangan ingat tak kena buat kerja rumah.. Bla..  Bla.. Bla.. Arwah atuk dulu, pantang kalau anak lelaki duduk rumah goyang kaki. " haha, kena kau sebijik. 

Isnin, 6 Oktober 2014

D. I. Y skrub badan & muka yg mudah!

Nak share satu petua yang saya baru ke dapat. Saya dah cuba &  terbukti sangat bagus.  Terutamanya untuk orang2 yang kulit macam saya, kulit kering. (Kulit saya ni bukan kering tapi very dry skin) . Saya tak suka buat banyak2 step,  contohnya lepas mandi kena pakai lotion sampai meresap dalam kulit, baru pakai baju. Semua ni kalau masa tengah semangat ok la. Dah lama2 memang saya tak buat. Saya tak serajin itu.. Hehe  ( jujur )..

Jadi, saya mencari petua2 yang boleh jaga kulit saya supaya sentiasa lembab, tapi dalam masa yang sama tak peningkan kepala saya nak buat itu ini. Saya pernah try guna satu jenama kat pasaran ni, 'benda' tu pakai masa mandi, bilas lepas tu terus boleh pakai baju dah. Saya suka, saya buat, tapi dia macam ada wax kat kulit. Bila garu, keluar wax tu lekat kat kuku. Geli saya. Lagipun terfikir, ambil wuduk lepas tak ni? Mula saat tu saya tak pakai dah. Sayang je beli tapi tak guna.

Sekarang, saya guna yang ni. Skrub badan &  muka, (all in one, mudahkan?). Sambil skrub2 badan, skrub ni bantu melembab & melembutkan kulit. Korang boleh try, memang best sangat.!

Bahan yang kita nak guna  cuma..

2 sudu makan  Brown sugar.  Kalau tak de, gula biasa pun boleh. 

1 sudu makan  vco  (virgin coconut oil)

Vco +gula yg dah sebati.  :) 


Senang je nak buat, campur je dua bahan ni dalam bekas, sebatikan gula dengan vco tu.  Lepas tu dah boleh guna. Skrub, skrub, skrub badan, muka. Nak bilas terus boleh, nak tunggu sekejap pun boleh. Kalau dah bilas tu ada rasa minyak2 lagi, sapu2 sikit lagi biar serap dalam kulit. Lepas tu dah siap. Korang boleh rasa kulit licin lembut, tapi tak berminyak.

Cubalah tau.. Tak rugi cuba.. Memang terbaik lah!

Nak order vco  boleh BELI KAT SINI

Hilangkan jerawat cara saya!

Masa bulan puasa hari tu, muka saya nak banyak sangat jerawat. Mula2 saya biarkan je sebab normal lah kan jerawat naik sesekali.  Tapi makin dibiar, makin menjadi -  jadi pulak. Dari  2 biji ke kat pipi belah kanan, nak pula belah kiri. Bukan kecil besar pulak tu. Sakit sangat.

Tak cukup naik 4 biji,  kiri kanan, naik pulak kat dahi, atas bibir. Besar, banyak  &  sangat sakit. Yang kat dahi tu kalau sujud memang macam nak menangis. Saya memang blur nak buat apa masa tu. 1st time dalam hidup saya, kena jerawat teruk sampai macam tu sekali. Sampai saya takut nak tengok cermin, gambar2 pun saya delete. Thats why, saya tak de gambar  masa tu.

Saya tanya pada sepupu kenapa jadi macam tu, katanya mungkin saya tak jaga makan. Masa tu baru ingat, bulan puasa tu makan macam2 sangat, air masak  tak nak minum, vco pun dah ditinggalkan.  Vco dengan air masak tu paling lama saya tak amal. Air tu memang dari saya kecil lagi memang payah nak minum. Bukan kata air masak je air manis pun saya kurang minum . Sebab tu dulu umy saya sumbat saya dengan vco liquid. Supaya ada vitamin tambahan untuk manusia yang tak reti nak jaga badan ni. Kalau tak, mudah sangat kena sakit. Lagi pula masa baby, saya tak menyusu badan. Anti bodi pun lemah.

Bila dah tau macam tu, saya mula balik makan vco. Sapu vco hari2. Air masak saya minum banyak2. Alhamdulillah, tak sampai seminggu pun, muka dah ok balik. Jerawat dah tak de naik yang baru. Yang lama pun kecut. Masa tu rasa syukur sangat. Saya sembang dengan hubby, saya kata sekarang saya faham perasaan perempuan kenapa tak suka jerawat. Bukan setakat kulit tak cantik, tapi sakit juga. Huh.  Serik!!

Kesan parut jerawat yang tinggal. Saya edit sikit ni bagi clear. Dalam gambar tak jelas sangat. 


Sekarang ni, jerawat dah xde, tinggal parut je sikit2 lagi nak hilang. saya dah start leka balik. Air masak langsung tak nak minum. Haih.. Payah macam ni  kan. Padahal air tu penting. Bukan tak tau, tapi penyakit 'M' tu nak juga duduk kat saya.

Kulit yang sekarang ni naik juga jerawat kekadang,  sebab makan masih tak jaga sangat, air jarang minum. Tapi tidaklah macam hari tu sangat. Saya dah serik, kalau nampak agak nak jadi macam dulu, cepat2 saya telan 2- 4 biji vco. Lepas tu minum air masak bebanyak.. Memang berkesan. Syukur alhamdulillah.. 

Sabtu, 4 Oktober 2014

Bersalin di rumah..

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم

Masa saya pergi klinik untuk cheak up bulanan Aniq, saya terperasan ada satu papan kat luar klinik. Pernah nampak sebelum ni, tapi tak pernah kisah nak baca pun. Masa menunggu tu saya lepak kat luar, saya baca la sekejap.




Sampai yang no 5 tu terus saya wassap my hubby. Saya cakap nak try yg no 5 tu nanti. Haha. Masa jumpa nurse saya tanya lah sikit2 macamana nak buat untuk dapat bersalin kat rumah tu. Kata nurse, boleh asalkan ibu & baby tak ada risiko apa2 langsung. Sticker yang diorang tampal kat buku tu warna putih je dari awal mengandung sampai cukup bulan. So, kita boleh minta nurse datang rumah masa kita dah nak bersalin tu.

Dengar je macam tu saya terus rasa semangat nak tambah baby. Haha. Bukan apa, saya trauma masa bersalinkan Aniq dulu, nurse sangat2 garang, kasar &  hampeh. Saya tak sakit apa pun, tapi dipaksa suruh bersalin time tu juga. Saya faham kalau dah pecah air ketuban, dia tak nak tunggu lama. Tapi jangan lah paksa sampai ugut2 suruh bersalin juga sebelum dia habis syif. Melampau sangat tu. Nak cek bukan rahim pun main seluk je. Buat macam kita tak rasa apa2. Nangis2 saya sebab sakit sangat.

Sebabkan trauma tu, lepas bedah tekanan darah saya sangat tinggi. Bacaan dia 200 tak turun2. Saya sedih sangat sebenarnya. Kenapalah melampau sangat nurse tu. Ikutkan hati saya, nak report je. Tapi malas nak panjang cerita lagi.

Haih, jauh melalut.haa. Apa pun, nak bersalin kat rumah kena minta pendapat doktor sama ada selamat atau tak. Kalau tak selamat, janganlah kita pandai2.sebab dah banyak kes tau. Ibu meninggal masa bersalin kat rumah. Kesian kat anak baru lahir, ibu dah tak ada.

Saya insya Allah kalau direzekikan untuk baby yang akan datang, saya nak jaga elok2. Mana tau, dapat bersalin kat rumah.. 

Jumaat, 3 Oktober 2014

Aniq melawat abah.

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم

Selalu tak kisah la hari penuh  bday a pun.  Saya rajin bawa Aniq pergi ofis abah dia.  Ofis ni tak jauh pun dari rumah. Lebih kurang 4,5 minit je naik kereta. Hubby memang seronok kalau kitorang datang. Bukan apa, anak kesayangan abah la katakan. Kalau pergi sana, tak sah kalau balik tak bawa jajan. Ada je orang nak bagi. Kekadang diorang bagi duit. Tapi yang paling selalu makanan ringan. Punyalah banyak sampai saya kena share dengan jiran. Nak makan sendiri memang tak lah.  Saya tak nak bagi Aniq makan, tak kan saya pula nak lebih2 kan..






Kalau dah kesana tu,  tak sah la sekejap.  Mesti lama,  sebabnya,  Aniq nak main2 dulu.  Bukan ada budak atau kawan pun,  tapi ada ayam, ada kucing,  dia jadi seronok.  Lagi pula tempat luas,  best nak lari2. Seronok sangat sampai jatuh pun tak nangis padahal kat sana tu penuh batu2.


Baru2 ni  masa kitorang pergi,  site baru lepas hujan. Jalan becak, tapi macam itulah yg paling Aniq suka.  Dapat main lopak air. Boleh celup tangan, lalu dalam lopak.  Mula2 memang saya tak bagi.  Lastnya bagi juga sebabnya dia  ni  bukan boleh ditahan - tahan.  Lagi kuat meronta. Bila dah dapat main, dengan saya sekali basah.



Balik rumah, kasut dah macam belacan.  Punyalah comot.  Tapi pada saya biarkanlah nak comot. Dia nak explore sambil tu dia belajar. Yup, tak mesti belajar tu bersih je. Kalau dia suka cara ni, saya pun suka je nak join.. Hehe

Khamis, 2 Oktober 2014

Happy Birthday Umy! We love u..

                       بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Ni entry semalam.  Saya dah siap taip,  Aniq datang minta perhatian pulak.  Layan dia dulu, akhirnya terlupa nak publish semalam. 

Hari ni birthday umy saya  yg ke  47. Umy saya lahir pada 1 Oktober 1967.. dah dekat 50 dah umy saya.  Cucu dah  3 orang.  2 dari adik saya, 1 dari saya. 

Umy saya ni kecil molek ke orangnya.  Kalau dulu ramai ingat saya, umy & adik ni adik beradik.  Sebab nampak sebaya je. Haha.  Bangga juga lah kitorang dengan umy masa tu.  Sekarang umy dah sakit, jantung, darah tinggi, kurus kering secara mendadak.  Umy nampak lebih tua dari usia sebenar.





Gambor kek dari google je :)


Dah alang - alang saya bercerita ni, saya nak wish sekali untuk umy saya yang sambut ulangtahun hari ni.  Didoakan semoga umy terus menjadi manusia yg sentiasa memberi manfaat kepada orang lain. Abaikan semua benda buruk dalam hidup, kita jadi yg lebih baik di hari ini & selamanya. Moga hidup umy terus dibelai Allah selamanya. Amin 

Kitorang tak buat majlis untuk sambut  ni.  Umy ada kat  kampung.  And biasanya pun memang kitorang tak sambut cuma anak2 akan bagi hadiah. 

Kisah sedih 2 oktober..

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْم

Petang ni rasa emosi sikit. Banyak sebab nya.  Malam tadi baru tau pasal harga minyak naik. Jujur nya naik berapa sekalipun bukan kita boleh buat apa. Keputusan bukan kat tangan kita. Nak tak nak telan aje sambil doa &  sabar. Moga 2 adalah perubahan positif nanti. Kat group wassap dok cerita pasal 20 sen je.  Nak tergelak pun ada. 



Tu cerita malam tadi. Ni cerita pagi pulak. Kes nya  budak jatuh dari siling sekolah. Menitis air mata bila tengok gambar arwah tu. Sungguh, sayu sangat. Saya terfikir apa perasaan saya kalau family saya yg kena. Allahuakbar, sedih tak tau nak kata lah. Semoga tenang roh adik tu di sana. Al- Fatehah untuk dia. 

Kita tak tau masa kita pulak nanti &  cara mcm mana. Sebab tu saya walaupun geram tahap tak ingat pasal minyak ni, cuba tak keluar perkataan yg bukan2 &  cuba sabar. Manalah kita tau, dok maki hamun orang, tetibe Allah tarik nyawa. Nauzubillahiminzalik. 

Nota kaki: sabar ye korang... Sabar..  

Rabu, 1 Oktober 2014

Percubaan update dengan Google Chrome dari handphone.

Test..  Test..  Test. Saya tak pernah buat lagi ni. Ini percubaan saja.  Update blog guna  Google Chrome dari phone.  Guna apps saya  tak berapa suka.  Kalau ok  seronok sikit nak update. Sebab senang nak tulis. Swype je..  ^_^

Nanti kita tengok ye  jadi ke tak..