nuffnang

Sabtu, 11 Oktober 2014

Cendawan kulat goreng dengan telur



Kat kampung, sebelah rumah MIL, ada kebun getah. Pernah sekali saya dengan hubby masuk situ cari Cendawan kulat. Itulah 1 st time saya masuk kebun getah. Seronok juga tapi banyak nyamuk.

Masa tu baru lepas hujan, agar pulak pokok getah yang tumbang. Dari pangkal sampai ke hujung penuh dengan kulat. Balik rumah, biras saya rendam sekejap dengan air panas sebelum masak. Tujuannya, nak buang pasir2 ke apa2 yang melekat pada kulat. Lepas tu cuci bersih. So, kali ni saya nak share resepi cendawan kulat ni.. Sedap sangat..

Sebelum masak sediakan bahan2 dulu.

Bahan yang kita perlu :

1 biji barang merah
2 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
2,3 biji cili padi
1biji telur
Garam

*semua bahan ni, di tumbuk. Tak lumat pun tak apa. Kecuali telur.

Cara nak masak,:

1. Panaskan minyak.  Masukkan bahan tumbuk tadi.

2.masukkan Cendawan kulat tadi. Masak sehingga kulat lembut.

3. Buat lubang kat tengah, pecahkan telur kat tengah tu.  Biar masak sikit baru kacau sebatikan dengan kulat. Masuk garam &  rasa.  Kalau dah ok.  Dah boleh angkat.

Kulat ni sedap sangat. Makan dengan nasi,  fuh.. Terangkat.. Hehe.

Korang cuba tau resepi ni.  Simple sangat, tapi sangat3 sedap!!

P/s: kalau hari tu, kulat ni sebekas kecik harganya rm5.biasanya kalau beli 3 bekas yg bersamaan rm15 tu pun tak cukup utk satu family. lepas ni berapa pulak harganya ye. Harga barang dah naik kan? 

3 ulasan :

azizah :) berkata...

cendawan kulat? tak prnah makan lagi ni/takut beracun je

Ainim Suju berkata...

memang mahal kulat sisir ni kan. kalau umah saya, buat gulai lemak cili api

Sya Mimie berkata...

Sedapnya...