nuffnang

Rabu, 1 Januari 2014

Tahun baru

Jam dah melepasi 12 tgh malam. Maknanya sekarang dah masuk tahun 2014. Ramai wish happy new year. Thanks sume.

Tapi saya tersentap kejap. Ada orang bagi tau kenapa nak sambut tahun baru? Kan tahun kristian tu. Err..saya tak sambut.

Rupanya maksud dia macam ni. Tahun masihi kan tahun yang orang kristian. Pada dorang,masuk 1 januari itu tahun baru dan disambut meriah. Sedangkan agama islam tahun barunya 1 muharram pada tahun hijrah. Orang Islam sambut 1 muharram saja,baru betul.

Bila difikir2kan,ada betulnya kata2 dia. Jadi tahun ni tak adalah ucapan tahun baru dari saya. Saya tak rasa pun ucap tu satu dosa sebab bukan melibatkan agama @ kepercayaan. Tapi saya hormati pendapat orang tu seperti yang dia cakap, " Lain sekolah, lain ajarannya. Jadi, hormatilah perbezaan selagi tak melanggar syarak".

Peace~

4 ulasan :

Puan Kutu berkata...

ok setuju..nak ucap gak selamat tahun baru..kita hidup sekarng pun mengikut kalander kristian.sy tak sambut,tapi nak ucap happy new year tak salah kan..

QasehnyaRania berkata...

ya betul tu. ntah la bila dh selalu diikuti itulah natijahnya. perlu tukarkan cara sambutan tu. contohnua kita sbg negara islam buat bacaan yassin, diikuti ceramah agama agar sama sama berubah kebaikan

ros_reeza berkata...

iye, lain orang lain pendapatnya.. asalkan kita buat tak menyalahi hukum...

Pha Is berkata...

salam tahun baru..