nuffnang

Khamis, 13 Februari 2014

Petua Anak Sembelit

Setakat ni Aniq tak pernah lagi sembelit teruk. Sesekali sembelit tu adalah. Tapi tak la sampai dia menangis ke apa. Tapi ni saya nak juga share petua yang saya tahu untuk anak-anak yang mengalami sembelit. Harapnya dapat membantu ibu-ibu yang menghadapi masalah ni.

Kurangkan sukatan
- kalau sukatan biasa 2 susu, 1 air, kurangkan sukatan susu kepada 1 susu, 1 air. Contohnya kalau biasa 120ml air, susu pula 4 sudu, kurangkan 1 atau 2 sudu susu.

Kayuh basikal
- buat senaman kaki seolah sedang mengayuh basikal. Baringkan anak dan mulakan senaman. Biasanya senaman ni berkesan. Buat beberapa minit, lepas tu berhenti, lepas tu mulakan semula.

Limau sunkist
- boleh juga perahkan sesudu limau sunkist dan berikan pada baby. Ada juga yang bagi rebina. Ini pun salah satu cara yang berkesan bagi mengatasi masalah sembelit pada baby.

Kesemua cara ni saya belum pernah cuba pada Aniq. Ni petua yang bidan bagi pada saya dulu. Katanya memang berkesan, dia dah cuba pada anak dia. Tapi kalau sembelit berlanjutan, bawalah anak jumpa doktor.

9 ulasan :

Aisy Nasiha berkata...

Bagus dapat petua ni. Kot3 anak kena sembelit boleh apply kan.. setakat ni diorang ni ok je. Tapi kena cirit birit pernah sb salah makan.. jenis suka kutip apa je masuk mulut

Puan Kutu berkata...

petua yg no 1 mmg ahli perubatan sugest begitu..yg no dua tu nice..yg no 3 buat utk baby cam aniq n afia cam tak sesuai lg.budak dah besar ok la kan...

aiman n afia so far tak pernah sembelit..depa mmg jenis kuat berak..asal isi je keluar yg lama.hehe

Pha Is berkata...

petua yg baik.. dari segi teorinya, ketiga-tiga petua tu munasabah untuk menghilangkan sembelit..

Azhafizah Md Nor berkata...

good tips!

Sya Nadia berkata...

anak2 ni mmg mcm tu kan..pntang nmpak msti masuk mulut..kdg2 sy suka tgk..haha..bkn sbb xcare psl anak, tp sbb nmpk yg dia dah pndai guna tgn dia, mata dia semua..

Sya Nadia berkata...

sy xtau la kak muni..dorg bagi petua ni sy ikut je..haha..so far, bg limau tu mmg berkesan ..tp sy xbg bnyak..sj test2 je..

Sya Nadia berkata...

owh yeke?? hehe..bila org yg bnyak tau psl perubatan berckap sy dah xtau la nak kata apa..hehe

Sya Nadia berkata...

harap dpt membantu org la kan...jgn bg mudarat sudah..hehe

QasehnyaRania berkata...

bagus ni.
nk share pengalaman xda lgi