nuffnang

Sabtu, 31 Januari 2015

Alahan Sya Nadia..

                    

                           بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Salam semua.. lama saya menyepi kan? Apa pun terima kasih pada korang yang still singgah blog saya ni, drop komen semua.. Allah, happy sangat.. Thank you korang.. Love banyak, banyak,banyak banyak macam bintang Kat langit..hehehe

Actually, saya lama tak update  blog ni sebab saya Sakit.. eh? Ada yang nak tau ke? Haha.. tak apa lah,nak cerita jugak. Korang silalah Baca ye.. :) Saya sebenarnya terkena alahan. Alahan yang teruk. 1 St time dalam hidup saya kena alahan teruk macam ni. Ya Allah, memang teruk sampai terpaksa berulang ke klinik,hospital, klinik. Aniq pun terpaksa abah dia bawa masuk site sebab tak ada orang jaga. Mujur bos hubby faham keadaan kitorang.

Punca alahan saya ni,langsung saya tak tahu apa sebabnya. Tapi doktor agak, mungkin alahan makanan. Punyalah kan,selama ni boleh makan apa saje ,tetibe kena alahan? Saya pelik betul.. Tak boleh nak fikir saya alah pada apa. Teruk tau alahan saya tu. Bengkak habis satu badan. Dari kulit kepala sampai ke tapak kaki. Ambik tu,punyalah teruk. 1St dah kena tu, ingatkan gegata je. Menggaru tahap apa dah. Tak berhenti. Malam tu pergilah kecemasan. Dapatlah injection 1 dos. Tapi sebab dah bengkak sangat,nurse salah cucuk, kenalah 3 Kali cucuk. Menangis meraung dalam tu. Sakit sangat! 2 Kali cucuk dah salah saya minta nurse tu stop. Bagi saya rest dulu. Alhamdulillah nurse tu ok.

1st cucuk Kat yg kapas atas,2nd Kat kapas tepi belah sini. Yg ke3, jangan sebelah lagi

Masa Kat kecemasan doktor agak saya kena gegata. So, dapat cucuk untuk gegata lah. Esok tu yang macam gegata dah tak ada. Tapi saya demam. Bengkak teruk muka saya. Sampai mata pun bengkak. Tangan, kaki bengkak, panas. Masa ni saya masih boleh bangun, buat susu Aniq, mandikan Aniq. So, Aniq tinggal je Kat rumah.

Mata pun dah bengkak




Tapi esok nya tu, jangan kata bengkak, mulut pun dah jadi mulut itik. Gelabah la hubby. Tapi saya tengok muka sendiri Kat cermin,rasa nak gelak pun ada. Macam dah buat pembedahan bibir dah ni! Macam Angelina jolie pulak.. ahak!  So,masa p klinik tu, tak la rasa segan sangat..Haha.. (sempat lagi perasan)

Masa Kat klinik la doktor bagi tau kemungkinan saya ni alahan makanan. Disebabkan sepanjang sebelum saya sakit, saya cuma makan benda yang biasa saya makan selalu,doktor suspek saya alah pada perasa makanan,contoh nya kiub and perencah makanan. Buat sementara saya kena elak benda alah ni. Err.. sebenarnya saya memang perasan, kebelakangan ni banyak pulak benda² tu saya guna. Tidak lah maksud saya banyak sekali guna, tapi banyak kali. Hampir semua masakan saya letak cukup rasa. Dalam sup,letak kiub. Padahal sebelum ni ada juga,tapi jarang²lah. Tak kisah lah,sebab apa pun. Yang saya tau,saya kena alahan yang paling teruk dalam life saya. Sampai lah ke hari ni, saya masih belum betul² ok. Dah berulang klinik pun. Pagi ni,waktu saya menaip ni,saya perasan muka bengkak sebelah  kiri. Hidung pun tersumbat sebelah kiri. Tapi tak adalah teruk sangat bengkak. Kalau nampak teruk sikit kang, saya pergi lah lagi hospital. Buat cek darah terus. Nak tau jugakan, apa masalah saya ni.

Ok lah.. dah panjang lebar bercerita. Apa pun, moral of the story, walaupun kita ni nampak sihat, tak bermakna kita boleh makan ikut suka hati. Karang dah Sakit,barulah sibuk nak cari sebab apa sakit. Kan dah susah! Waktu Allah bagi kesihatan,tak nak jaga. Tu tak bersyukur bersyukurlah tu! Padan muka saya. Korang janganlah ikut ye. Jaga kesihatan baik².. bye korang.. doakan kesihatan saya ye. Nanti saya balas jejak satu² tau. 

11 ulasan :

Puan Kutu berkata...

Ya Allah teruknya alahan..tak buat further checkup ke.. Nk tau punca sebenar,jadi bole elakkan terus Dari benda yg alahan tu.mana la tau,kot selain perencah makanan,ada lagi benda tak boleh makan.

Akk penah jugak kena alahan lebih kurang camni.to teruk lg kot.renjatan nama dia.bukan takat gatai bengkak, tapi darah drop sampai pitam.sebabnya mkn udang yg tercemar kot!klu lmbt dapat rawatan boleh bawa maut

Aisy Nasiha berkata...

Duhai..alahan teruknya macam ni jadinya. Tak sangka ya.. ini macam yang kes biras akak pernah kena 2 tahun lepas ni rasanya. Entah apa sebab tapi dia makan benda yg sama dengan kami 1 keluarga besar makan, ingat lagi masa tu semua berkumpul di rumah akak sebab mentua balik dari Mekah. Tapi dia punya alahan sampai katanya macam gatal dah masuk ke dalam biji mata.. sian sungguh..agaknya kalau macam ni, apa yg ada dlm badan kita masa tu bertindak balas pada benda yg kita makan rasanya kan? Kalau benda tu beracun betul kenapa orang lain tak kena?

Betul..kena bersyukur dengan kesihatan yg kita nikmati ni. Tak tahu bila mungkin akak diuji dengan sakit..

iryanty ahamad berkata...

nauzubillah...ciannya adik kena alahan teruk...moga cepat sembuh..amin..bab kena cucuk 3 kali tu..akak dapat bayangkan...mmg sakit sangat2..bukan sebab bengkak..tapi sebab gemuk..nak cucuk jarum tak jumpa urat :-P

Pha Is berkata...

ish2.. bahaya tu.. saya ada alahan jugak, tapi cuma gatal2 biasa je..

Aisya A. berkata...

alahai.. get well soon ye. huhu

IntaNBerliaN berkata...

Ya Allah... teruknya alahan sya ampai mcm tu sekali yer.. sya kene lbh hati2 la lepas ni... kene catu makanan la lps ni kan... dah tak pasal2 kita jadi geng.. hehheh... kak ina kene catu sbb BF afrina...

ros_reeza berkata...

Ya Allah , sampai macam tu.. Moga awak cepat sembuh dan ianya takkan berulang...

ros_reeza berkata...

Ya Allah , sampai macam tu.. Moga awak cepat sembuh dan ianya takkan berulang...

Cikgu Norazimah berkata...

Jaga diri ye, jenuh gak tu nak cari makanan apa yg kita alah

Jom meriahkan Segmen Bloglist Mac-April CN ;)

http://www.cekgunorazimah.com/2015/01/segmen-bloglist-mac-april-2015-by-cn.html

Azizah Green Line berkata...

Kesiannya sya. Teruk sangat tu.. jijah ms 3bulan hakimi jijah termakan udang mmg habis kena gegata. Lepas tu rehat alhamdulillah ok. Dah la czer x0antang pula seafood mmg teruk la.

Maria Firdz berkata...

Mcm adik sy... Dia alhan mkn daging kmbing..