nuffnang

Rabu, 18 November 2015

Aniq dah berhenti susu.

Assalamualaikum..

Dulu saya pernah bagi tau yang anak soleh saya iaitu Aniq ni minum susu Enfalac A+ kan ? Tapi lepas tu saya dah tak cerita apa- apa lagi dah pasal susu.  Sebenarnya lepas beberapa bulan dengan susu Enfalac,saya tukar lagi susu dia. Kali ni susu pediasure. Pediasure ni up lagi dari enfa. Mahal. Susu Aniq 2 tin besar 1 bulan, kos nya lebih kurang rm300++. Itu harga yang paling murah saya dapat Kat tunas manja. Rm150 1.2kg. Kat the store tak salah saya rm160 macam tu.

sumber


Aniq ni masalah dia tak nak makan. Puas saya pujuk, tetap tak nak makan. So, doktor suruh kekal dengan pediasure sampailah Aniq boleh dapat berat yang cun. Tapi, kalau bergantung dengan susu semata, manalah boleh naik berat. Anak soleh saya ni dah 2 tahun lebih, berat masih tak sampai 10kg.  Saya rasa saya kena usahakan sesuatu.

Start pada bulan 10 hari tu, saya dah niat nak stop kan susu Aniq. Saya nak dia lupakan susu and makan macam orang lain makan. Lama saya fikir nak buat atau tak. Akhirnya, minggu lepas saya mula.

Alhamdulillah, hari pertama berjalan lancar. Saya sorok botol susu and bagi tau botol hilang. Saya minta dia cari sendiri. Bila tak jumpa, dia terpaksa redha la tak dapat susu. Tapi malam tu dia tak boleh tidur. Menangis minta susu. Dengan saya sekali menangis. Siapa tak sedih tengok anak macam tu. Saya pujuk bagi air masak, mula- mula je nak, lepas tu dia tak nak. Dah nak pagi baru dia tidur. Sedih! Serious sedih saya tengok dia. Rasa kejam nya lahai. Tapi fikirkan niat asal, saya kuatkan semangat.

Bangun dari tidur, anak soleh saya ni lapar. Cepat- cepat saya mandikan, bagi dia nasi. Ya Allah! Dia makan tak banyak kerenah. Menangis dalam hati saya tengok. 1st time saya tengok Aniq makan banyak and berselera. Gembira tak terkata saya.  Tak sia-sia usaha. Tapi saya tak leka,tu baru hari pertama.

Sepanjang hari Anakanda soleh saya ni lupa pada susu sebab dia kenyang makan . Malam dia minta susu lagi and Kali ni saya bagi tau,abah dah tak beli susu. Dia nampak pasrah aje. Tapi ok, dia tidur awal la juga.

Setakat sampai hari ni, Aniq masih cari susu. Kebetulan semalam masa kemas barang, anak soleh ni jumpa botol susu dia. Cepat- cepat saya sorok semula. Ok.. dia lupa balik. Masa kitorang balik kampung hubby, dia makin kerap sebut nak susu. Saya gantikan dia dengan Milo sementara saya nak usahakan susu lembu segar. Susah dia nak terima,saya pun sama. Tapi demi kebaikan dia, saya kena kuat semangat. 

Aniq dah 2 tahun lebih, dah tak sepatutnya bergantung dengan susu. Dia boleh dapat zat dari makanan lain.  Harapnya lepas ni anak soleh saya ni boleh terus lupa kan susu tepung sampai bila- bila. Susu pun tinggi kandungan gula, so saya tak kesal stop susu tepung untuk Aniq.


Lepas ni nak usahakan dia free diapers pulak. Saya nampak dia pun dah tak selesa, tapi saya pulak lah yang tak larat dah sekarang ni. Slow-slow saya akan buat juga.insya Allah.. 

Doakan Kami ye semua.. 😊

Catatan: hari ni dah seminggu (tak salah saya) anak soleh saya ni stop susu. Dia masih mencari. Tapi bila ingatkan dia yang dia dah tak boleh minum susu, Alhamdulillah dia sangat ok.  Harap tak lama lagi boleh lupa terus..

2 ulasan :

azizah green line berkata...

nak try la buat kat hakimi.. hakimi pun susah sgt nak makan.. minum susu semata.. tp rasanya xlarat lagi la nak layan dia meragam minta susu.. tggu adik lahir nnt kot..huhuhu

Eintan Nurfuzie berkata...

kena pelan2 kan