nuffnang

Rabu, 11 Disember 2013

Nak Diet tapi NAK Makan Banyak????


Ok puan - puan.. Gambar kat atas ni ada banyak jenis sayur ye. Ada yang saya suka, ada yang tak suka. Kobis purple tu saya tak suka. Keras, tak sedap sangat.  Green onion tu pun tak berapa suka. Sebenarnya bukan nak cerita suka sayur tak suka sayur, tapi entry ringkas TIPS nak diet, TAPI nak makan banyak..haha..macam menarik tak???

Tips ni satu aje pun, tapi nak jugak tulis panjang2..haha.. 

Senang je sebenarnya. Tips ni saya dapat masa tengok rancangan apa tah kat tv. Pakar tu bagitahu boleh nak makan banyak, TAPI..... jangan makan banyak karbohidrat. Contohnya nasi.. Korang boleh makan nasi, tapi banyakkan benda lain. Makanlah lauk-pauk, terutamanya sayur. Penuhkan pinggan korang dengan sayur.TAPI.....jangan melampau pulak, janganlah makan sampai 2-3 pinggan pulak. Nanti berat makin naik,salahkan saya pulak.

Satu lagi yang penting, kunyah makanan sampai 40 kali. *maksud 40 kali ni sampai lumat/ hancurlah*. Kenapa? sebab bila makanan dah lumat ia akan buat kita cepat kenyang tau. Tak caya try lah.. Ambiklah makanan sikit daripada biasa, makan dengan tenang, kunyah makanan elok2. Confirm sikit tu dah cukup. Saya dah try banyak kali memang berkesan..Ini juga cara nabi jaga kesihatan perut.Bila perut sihat, kita akan jarang jatuh sakit..Percayalah....

Lagi satu..Ada lagi??hahaha.ok2 , ni yang last.. Makan buah sebelum makan berat. Sunnah nabi juga ni. Serat dalam buah akan buat kita cepat kenyang and dapat membantu penghadaman. *tolong betulkan kalau ni salah*. Tapi kalau korang yang memang tak boleh makan buah sebelum makan, jangan makan buah dulu, kang dah kembung ke sakit perut ke marah kat saya pulak..Tak mo..tak mo ye..hehehe

Ok, sekian entry tak seberapa..Jumpa lagi dalam entry yang lain...tata..titi..tutu....

9 ulasan :

Rai Ourkizuna berkata...

lebihkan makan makanan berserat supaya cepat kenyang..hahaha..

Tanpa Nama berkata...

betul3...mkn byk kali dlm kuantiti sikit xpe, jgn mkn byk dlm kuantiti byk..kebaboom jadinya..hehe

Haryati Faizal berkata...

setuju gak...makan mang kena makan, cuma kena biasakan makan ikut kuantiti yg sepatutnya

Sya Nadia berkata...

kalu nak diet, tapi tak makan tu tak jadilah. nanti dah lapar sangat,makan lebih banyak pulak.kan rugi..

Elya Roza berkata...

dulu sy makan sayur jee dgn nasi ....mmg kurusss...heheeh..tapi skang takleh dah..nafsuu makan membuak2 haha..
salam perkenalan:)

Puan Kutu berkata...

setuju sgt dengan semua tips ni..selain ni kena bersenam gak kan..tu yg malas tu.hehe

Sya Nadia berkata...

hahaha...sama la..kalau sebut je bersenam terus jd malas..tp kalau jln kaki p shopping lama2 pun ok je..

QasehnyaRania berkata...

betul tu. kalau rajin sikit, jgn lupa senaman ye. hihi

Sya Nadia berkata...

sy bab bersenam paling malas skali..mula2 smangat la,15 minit kmudian asyik tengok jam je bila nak ckup 30mnit..hahaha